Alexandru Rafila: „Probabil că acest val COVID va intra săptămânile următoare într-un trend descrescător”

Alexandru Rafila: Probabil că acest val COVID va intra săptămânile următoare într-un trend descrescător
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Actualul val de COVID-19 este pe un trend descrescător, a precizat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila. Acesta spune că faţă de săptămâna trecută, sunt cu circa 3.000 de îmbolnăviri mai puţin în această săptămână.

Alexandru Rafila, despre actualul val de COVID

„Începând de luni, în toate celelalte zile, marţi, miercuri, joi şi astăzi, am raportat un număr cu câteva sute mai mic, zilnic, decât ziua similară de săptămâna precedentă. Din punctul meu de vedere, o să avem, în această săptămână, cu circa 3.000 de cazuri mai puţin, decât totalul săptămânii trecute, când am avut cred că în jur de 57-58 de mii, o să fie cu 3.000 mai puţin, sunt estimări.

Lucrul ăsta arată că proiecţia făcută de colegii de la Institutul Naţional de Sănătate Publică, că vom ajunge la un maxim zilnic de 10.000 de cazuri, s-a adeverit şi ne găsim într-o situaţie în care nu vom depăşi această cifră.

Ăsta e un lucru bun, nu pentru numărul de cazuri care nu e aşa de important, aţi văzut că şi criteriile care erau cu cod roşu, galben sau verde au dispărut, nu le mai utilizăm. E important cum reuşim noi, ca sistem de sănătate, să oferim asistenţă medicală şi să avem cât mai puţine persoane internate şi cât mai puţine victime, fiindcă cel mai important lucru pentru un medic este să salveze viaţa unui om. Din această perspectivă, am reuşit să gestionăm situaţia”, a declarat Alexandru Rafila.

Avertismentul transmis de Alexandru Rafila

Ministrul Sănătăţii a adăugat însă că vor mai fi valuri de infectări.

„Valul acesta probabil că va intra în săptămânile următoare într-un trend descrescător. Dar, cum spuneam, valuri vor mai fi şi atât timp cât nu vor exista tulpini de patogenitate înaltă care să ducă la un număr mare de internări şi un număr mare de decese, cred că lucrurile vor fi ţinute sub control”, a subliniat Rafila.

Urmăriți B1TV.ro și pe