Alin Stoica, Prefectul Capitalei: Rata de infectare cu coronavirus în București a ajuns la 6,22 la mia de locuitori. Așteptăm propuneri de la membrii CMBSU până la finalul zilei

Alin Stoica, Prefectul Capitalei: Rata de infectare cu coronavirus în București a ajuns la 6,22 la mia de locuitori. Așteptăm propuneri de la membrii CMBSU până la finalul zilei
Foto:Inquam Photos / Octav Ganea

Alin Stoica, Prefectul Capitalei, a anunțat că în București rata de infectare cu coronavirus a ajuns la 6,22 la mia de locuitori. Trecerea peste pragul de 6 înseamnă că autoritățile pot lua în calcul carantinarea unui oraș.

Stoica a precizat că așteaptă propunerile din partea membrilor Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență și, ulterior, vor fi luate deciziile care se impun.

„Indicele comunicat de DSP pentru București este de 6,22 la mia de locuitori, fapt care ne determină să cerem tuturor membrilor CBMSU ca, până la finele zilei, să ne transmită propuneri. În acelaşi timp, aşteptăm analiza DSP. După ce primim la finele zilei propunerile, convocăm CMBSU online, cel mai probabil în cursul zilei de mâine”, a declarat Alin Stoica, la Antena 3.

Luni, rata de incidență era în București de 5,67 la mia de locuitori.

Tot luni, Stoica a solicitat Direcției de Sănătate Publică București o analiză cu privire la rata de incidență, presiunea asupra spitalelor și rata de vaccinare, astfel încât să fie luate cele mai oportune măsuri anti-coronavirus în municipiu.

Autoritățile nu au exclus măsura carantinării în cazul Bucureștiului dacă rata de infectare trece de 6

Cu o zi în urmă, prefectul susținea că nu este exclusă carantinarea Capitalei dacă indicele trece de 6: „Dacă ajungem peste 6 la mie, cu siguranţă prima dată nu se vor mai putea face cursuri conform ordinului comun al ministerelor Educaţiei şi Sănătăţii. De asemenea, este foarte posibil să se ia măsura carantinării zonale, adică şi Bucureştiul şi evident localităţile limitrofe, care sunt deja în carantină, în aşa fel încât circulaţia să fie limitată, să evităm aglomeraţiile în special în mijloacele de transport în comun, pieţe, mall-uri şi aşa mai departe. Evident că deplasarea va trebui făcută doar în cazurile în care este nevoie şi cu declaraţie pe proprie răspundere”.

Nici ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, nu a exclus măsura carantinării în cazul Capitalei: „Aceleaşi măsuri cu care ne-am obişnuit, aceleaşi măsuri care se iau în carantină peste tot în ţară aceleaşi trebuie luate şi în Bucureşti (…) Închiderea centrelor comerciale, iertaţi-mă, dar între a închide şcoli şi a închide centrele comerciale cel puţin peste weekend, de exemplu, preferinţa mea şi cred că preferinţa Guvernului este cât se poate de clară şi cred că este preferinţa a fiecăruia dintre noi (…) Când nu mai putem îngriji pacienți la Terapie Intensivă suntem cu toții în pericol”.