Ambasadorul David Saranga, acuzații grave la adresa liderilor AUR: Se încadrează în definiția negării Holocaustului

Ambasadorul David Saranga, acuzații grave la adresa liderilor AUR: Se încadrează în definiția negării Holocaustului
Foto: Inquam Photos / George Călin

Ambasadorul Israelului la București, David Saranga, a criticat în termeni duri  declarațiilor controversate ale Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) care a transmis printr-un comunicat faptul că Holocaustul este ”o temă minoră” și ”o simplă lecție”. Potrivit ambasadorului, aceste afirmații se încadrează în definiția negării Holocaustului:

Ce spune ambasadorul Israelului despre afirmațiile celor de la AUR

”Referitor la declarațiile care minimizează tragedia Holocaustului: Condamn vehement atitudinea și afirmațiile jignitoare ale unor lideri politici care au considerat potrivit să califice genocidul din timpul Holocaustului drept o „temă minoră” de abordat în sistemul educațional din România. Am susținut constant că informarea justă și obiectivă asupra ororilor care s-au petrecut în timpul Holocaustului din România este necesară pentru a evita ca astfel de tragedii să se repete”.

Acesta susține că noua generație trebuie să cunoască la ce consecințe tragice pot conduce antisemitismul, xenofobia și intoleranța:

“Noua generație trebuie sa cunoască în profunzime aceasta pagină neagră din istoria omenirii, astfel încât să înțeleagă că antisemitismul, xenofobia și intoleranța nu își au locul în societatea de astăzi și că acestea contravin valorilor democratice și europene însușite de România. Legea privind introducerea disciplinei şcolare „Istoria Evreilor. Holocaustul”, adoptată de Parlamentul României și promulgată recent de Președintele Klaus Iohannis, oferă elevilor prilejul de a înțelege acest episod crunt, dar și importanța compasiunii”.

Liderii AUR, acuzați că neagă Holocaustul

David Saranga mai consideră că afirmațiile AUR unt o dovadă fățișă fie a lipsei de asumare, fie a ignoranței.

“Este important de menționat că acestea se încadrează în definiția negării Holocaustului emisă de Alianța Internațională pentru Memoria Holocaustului (IHRA), aceeași instituție care a adoptat definiția antisemitismului în timpul președinției române. Reacțiile extremiste ne amintesc că ideologiile și manifestările radicale își fac simțită prezența și astăzi. Sunt convins că poporul român va alege adevărul istoric în defavoarea discursului antisemit”.

Luni, Claudiu Tîrziu, co-președintele AUR, a declarat în cadrul unui comunicat de presă că învățământul din România suferă de o „acţiune sistematică de subminare” a calităţii învăţământului din România prin ridicarea la rangul de ‘materii’ a unor „teme minore sau care pot face obiectul unor simple lecţii în cadrul materiilor existente (ex. educaţie sexuală, istoria Holocaustului, etc.), în paralel cu reducerea importanţei acordate materiilor fundamentale pentru formarea noilor generaţii: ştiinţele exacte, Limba şi literatura română, Istoria naţională”. Afirmațiile au fost condamnate și de Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”

Istoria Evreilor. Holocaustul, materie nouă în școli

În noiembrie 2021, președintele României, Klaus Iohannis, a semnat decretul necesar pentru adoptarea și introducerea materiei în școli ce are în vedere studierea istoriei evreilor și victimelor Holocaustului atât din România, cât și la nivel internațional.

Urmăriți B1TV.ro și pe