Amenzile pentru necompletarea formularului PLF, la intrarea în România, se anulează. Legea a fost votată de Senat    

Amenzile pentru necompletarea formularului PLF, la intrarea în România, se anulează. Legea a fost votată de Senat      
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Plenul Senatului a stabilit anularea amenzilor pentru necompletarea formularului digital de intrare în România. Senatorii au adoptat, în unanimitate, o propunerea legislativă ce fusese inițiată de un grup de parlamentari PSD.

Propunerea urmează să fie dezbătută de Camera Deputaților, care va fi și for decizional în acest caz. În expunerea de motive, parlamentarii PSD au precizat că după intrarea în vigoare a OUG 129/2021, mii de români au fost amendați după ce s-au întors din străinătate și nu au completat formularul PLF, fie din lipsă de informare fie pentru că nu au știut cum să facă acest lucru.

Amenzile pentru necompletarea formularului PLF ar putea fi anulate

„Mulţi dintre cei amendaţi nu mai pot face dovada completării PLF, iar DSP-ul nu mai dispune de aceste date. Prin urmare, un proces individual sau colectiv împotriva instituţiilor statului ar duce această situaţie într-un blocaj din care vor avea de pierdut românii”, se arată în expunerea de motive, supă cum notează Agerpres.

Senatorii au stabilit că „se anulează amenzile contravenţionale aplicate în baza art. 4 alin. (1) din OUG 129/2021 privind implementarea formularului digital de intrare în România, neachitate până la data intrării în vigoare a prezentei legi”, după cum precizează sursa citată mai sus.

Ce se întâmplă cu amenzile care au fost deja achitate de cetățeni

În cazul amenzilor care au fost achitate parțial sau total de către oameni, sumele vor fi restituite plătitorilor. Banii vor putea fi restituiți la cerere, în termen de 40 de zile, iar amenzile neachitate până în prezent se anulează.

În termen de 15 zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Ministerul Finanţelor Publice stabileşte procedura de restituire către persoanele sancţionate a sumelor reprezentând valoarea amenzilor contravenţionale achitate”, după cum se arată în propunerea legislativă ce urmează să ajungă și în Camera Deputaților.

Urmăriți B1TV.ro și pe