Scandalul amenzilor din cauza PLF. Cum vrea Guvernul să modifice normele privind formularul cerut la intrarea în România

Scandalul amenzilor din cauza PLF. Cum vrea Guvernul să modifice normele privind formularul cerut la intrarea în România
România a eliminat obligativitatea completării formularului digital de intrare în România. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Guvernul Ciucă se pregătește să modifice normele privind formularul digital de intrare în România, Passenger Locator Form (PLF), după ce zeci de mii de persoane au fost amendate, deși l-au completat. Printre cei amendați se numără și șoferi de tiruri sau piloți care efectuează curse scurte și care, practic, nici nu coboară din avioane.

Cum vrea să modifice Guvernul normele privind formularul PLF

Guvernul vrea ca formularul să fie completat cu cel mult 48 de ore înainte de intrarea în România, față de 24 de ore în prezent, scrie HotNews.

De asemenea, cei care intră în țară vor trebui să introducă și CNP-ul și datele din CI și pașaport. Mai multe instituții vor prelucra datele, care vor fi stocate șase luni, nu doar 15 zile, ca până acum.

Poliția de frontieră va verifica și informa persoanele care nu au completat formularul.

Modificările, explică HotNews, apar într-un proiect de Ordonanță de Urgență inițiat de Ministerul Sănătății și care se află în dezbatere publică. Încă nu e pe ordinea e zi a ședințelor Guvernului.

Potrivit proiectului de OUG, persoanele care introduc în PLF date eronate sau incomplete ar putea fi sancționate. La acest moment, cei care nu completeză formularul în maxim 24 de ore de la intrarea în țară riscă amendă de la 2.000 lei la 3.000 lei.

De asemenea, pe lângă minori, ar putea fi introdusă o nouă categorie de persoane exceptate de la completarea formularului, anume persoanele lipsite de capacitate de exercițiu. În aceste cazuri, obligația de ocmpetare a PLF revine părinților, tutorelui sau reprezentantului legal

Proiectul de Ordonanță mai prevede categorii de personal care vor putea completa o singură dată formularul. Asta în condițiile în care mulți șoferi de tururi și piloți au fost amendați de mai multe ori pentru necompletarea formularului. În noua reglementare sunt vizați: personalul operatorilor de transport internațional de persoane și marfă și personalul navigant îmbarcat la bordul navelor, elicopterelor și personalul de deservire a platformelor maritime situate în zona economică exclusivă a României și care nu se deplasează pe teritoriul altui stat.

HotNews amintește că USR a depus de mai multe săptămâni un proiect de lege care prevede anularea amenzilor PLF și returnare a banilor plătiți până acum, simultan cu instituirea obligației pentru autorități de a păstra în baza oficială datele furnizate de românii care intră în țară pentru o perioadă de 6 luni, în loc de doar 15 zile.

Rafila îi îndemna pe cei care au fost amendați, deși au completat PLF, să se adreseze instanței

La finele lunii trecute, Alexandru Rafila (PSD), ministrul Sănătății, a fost întrebat în legătură cu situația românilor care au fost amendați chiar și cu 3.000 de lei, deși au completat PLF.

„Soluţia e să conteste această amendă. Dacă există documentarea completării corecte a formularului, nu cred că e niciun fel de problemă”, a răspuns atunci Rafila.

Ministrul a mai spus că amendarea persoanelor respective a fost „probabil o eroare”, dar nu poate spune care e amploarea fenomenului deoarece au fost „milioane” de persoane care au trecut granițele.

Peste 50.000 de români au fost amendați, deși, în multe cazuri, nici nu au fost întrebați la graniță de PLF. Alții au completat formularul, dar au fost sancționați pe motiv că documentul nu este găsit în baza de date.

Urmăriți B1TV.ro și pe