Angajații din sănătate se revoltă. Cîțu, acuzat că vrea să concedieze 50% din personal

Angajații din sănătate se revoltă. Cîțu, acuzat că vrea să concedieze 50% din personal
Foto: Inquam Photos / George Călin

Angajații din sănătate nu cedează presiunilor lui Florin Cîțu, după ce premierul a anunțat noile reguli în contextul COVID. Cadrele medicale și personalul auxiliar va trebui să se prezinte la serviciu fie cu pașaportul verde, fie cu test efectuat din propriii bani, decizie care a inflamat sindicaliștii de la Sanitas.

„În plin război epidemiologic, cu localități care intră sub cod roșu de Covid de la zi la zi, guvernul Cîțu lansează proiectul de lege care obligă personalul angajat în unitățile sanitare publice și private, sub amenințarea cu suspendarea și apoi desfacerea contractului de muncă, să facă dovada: fie a vaccinării anti-COVID; fie a trecerii prin boală în ultimele șase luni; fie a unui rezultat negativ certificat al unui test RT-PCR / antigen rapid, costurile testării fiind suportate de angajați”, au transmis luni seara, reprezentanții Sanitas.

„Tocmai a desfășurat un congres cu 5000 de oameni prezenți sub același acoperiș, sfidând orice lege și orice bun-simț”

Medicii avertizează că prin astfel de măsuri autoritare, Cîțu va întrerupe contractele pentru jumătate dintre angajații din sistem.

„Cu alte cuvinte, domnule ‘general Cîțu’, vei reuși să-ți înjumătățești singura ‘armată’ care luptă cu pandemia, exact în perioada de vârf a valului 4! Când știi că ATI-urile sunt pline! Când știi că nu ai personal medical suficient iar cel existent este hăituit deja de un an și jumătate de criză sanitară! Când rata de infectare crește vertiginos de la o zi la alta! Când ești conștient că partidul tău, aflat la guvernare (partid la care ți-ai dorit din răsputeri să fii ales președinte), tocmai a desfășurat un congres cu 5000 de oameni prezenți sub același acoperiș, sfidând orice lege și orice bun-simț”, mai spun sindicaliștii din Sănăate.

Sindicali;tii se întreabă cum poate un guvern liberal să gândească o astfel de măsură „în cel mai prost context cu putință” și de asemenea, oferă trei variante de răspuns:

„1. Dintr-o totală lipsă de gândire strategică.

2. Dintr-o totală lipsă de considerație pentru eforturile și sacrificiile celor care lucrează în sistemul sanitar!

3. Dintr-un interes care nu are nimic de-a face nici cu logica unei conduceri raționale, nici cu nevoile și drepturile cetățenilor acestei țări!”.

Potrivit propunerilor de la Ministerul Sănătății, angajații care nu vor respecta noile prevederi, vor avea contractul de muncă încheiat, măsură susținută și de USR-PLUS.