ARCA construiește primul avion supersonic românesc

ARCA construiește primul avion supersonic românesc
Foto: evz.ro

Asociația Română pentrui Cosmonautică  și Aeronautică (ARCA) construiește primul avion supersonic românesc pentru Competiția Google Lunar X Prize, potrivit unui comunicat de presă citat de Mediafax.

„Este o mare onoare şi o obligaţie pentru ARCA să contribuie la tradiţia I.A.R., care, din 1925 şi până în prezent, a fost purtat de aeronave redutabil e pe plan mondial (…).  Realizarea unui aparat din seria I.A.R.-111 va trebui nu numai să contribuie la continuarea tradiţiei numelui I.A.R., ci şi să reprezinte aeronava care să zboare mai sus și mai repede decât predecesoarele sale (…)”, a declarat Dumitru Popescu, președintele ARCA.

Asociația Română pentrui Cosmonautică  și Aeronautică este o organizație non-guvernamentală care va participa la competiția Google Lunar X Prize. Dacă va câștiga, ARCA va lansa în cosmos prima rachetă românească capabilă să transporte un cosmonaut.

Pe 22 decembrie 2010, ARCA a făcut publice detaliile cu privire la programul la care a lucrat în secret în ultimul an, care include construirea primului avion supersonic românesc ce va lansa racheta Haas II.

Aparatul de zbor a fost proiectat pentru a înlocui baloanele purtătoare folosite până acum de ARCA, necesare transportului deasupra atmosferei a vehiculelor rachetă. Deși au reprezentat o soluţie ieftină şi rapidă până acum, baloanele purtătoare au fost principal cauză a celor două amânări ale lansării rachetei spaţiale Helen.

Avionul va avea un echipaj format din două persoane, un pilot și un navigator, iar cabina va fi echipată cu două parașute propulsate cu motoare rachetă proprii. Cabina aparatului de zbor poate fi separată de avion la viteze de Mach 0 – 1,2 și înălțimi de 100 metri, putând aduce echipajul în siguranță pe suprafața mării.

Primul aparat de zbor supersonic românesc va fi finalizat la jumătatea anului viitor, urmând să decoleze pentru prima dată la sfârșitul lui 2012. Programul a fost finanțat integral din surse private, prin sponsorizări și donații.

Tags:
Ultima oră
00:13 - CDC avertizează: Varianta Delta a coronavirusului este mai contagioasă decât varicela şi poate provoca forme mai grave de boală
00:05 - Italia: Guvernul intenționează să plafoneze prețul la testele pentru COVID-19
23:43 - Paul Stănescu (PSD): Politica durerii în cot este deviza useristă exprimată perfect de Ovidiu Vizante, directorul CFR. Dacă USR-ului i-ar fi păsat de pasagerii blocați în tren, Vizante era acum acasă
23:40 - Unitatea 2 a CNE Cernavodă a fost reconectată vineri seara la Sistemul Energetic Național
23:15 - Valeriu Gheorghiță: Ne așteptăm ca în următoarele săptămâni varianta Delta să devină dominantă. Avem deja focare la nivel de comunitate
23:12 - Alexandru Rafila: Problema noastră majoră – noi avem doar jumătate din numărul cetățenilor vaccinați față de restul țărilor UE. Dacă vor fi îmbolnăviri, ele vor fi în mod evident mai grave (VIDEO)
23:04 - Alexandru Rafila, despre al patrulea val al pandemiei: „Evident, și noi o să fim afectați. Dacă discutăm despre persoane vulnerabile care nu s-au vaccinat, s-ar putea să avem probleme” 
22:48 - Raluca Turcan: Pentru prima dată, anul acesta avem mai mulți copii născuți din părinți români în străinătate decât în România, ceea ce pentru noi este dramatic
22:39 - Detașamentul Sky Guardians al României a luminat cerul deasupra zonei de antrenament Bemowo Piskie din Polonia
22:19 - Alin Stoica, prefectul Capitalei: La medici și profesori ar putea exista cel puțin o recomandare fermă de vaccinare; se poartă discuții la nivel guvernamental. Susțin restricțiile pentru cei nevaccinați (VIDEO)