Artiștii, angajații și publicul sunt în pericol în clădirea Teatrului din Târgu Mureș. Disperat, directorul teatrului și-a prezentat demisia direct președintelui Iohannis

Artiștii, angajații și publicul sunt în pericol în clădirea Teatrului din Târgu Mureș. Disperat, directorul teatrului și-a prezentat demisia direct președintelui Iohannis

Directorul general al Teatrului Naţional Târgu Mureş, Attila Gáspárik, i-a adresat, marţi, o scrisoare deschisă preşedintelui Klaus Iohannis prin care îl informează despre starea deplorabilă a clădirii şi de lipsa de reacţie a clasei politice, arătând că, fiind în incapacitatea de a rezolva această problemă, îşi prezintă demisia din funcţie, relatează Agerpres.

Clădirea a fost inaugurată în 1973 şi de atunci nu s-au efectuat renovări semnificative şi nici nu a fost izolată termic

„Stimate Domnule Preşedinte, mă adresez dumneavoastră pentru a semnala mai multe probleme pe care nu am putut să le soluţionez respectând ierarhia democratică. Clădirea Teatrului Naţional Târgu Mureş, pe care îl conduc de 11 ani, a ajuns într-o stare deplorabilă în care riscăm siguranţa artiştilor, a angajaţilor şi a publicului.

Clădirea a fost inaugurată în 1973 şi de atunci nu s-au efectuat renovări semnificative şi nici nu a fost izolată termic, ceea ce, având în vedere preţurile ridicate la energie, ne oferă perspectiva unui sezon rece infernal.

Cu toate că în programul de guvernare există un capitol referitor la renovarea clădirii, acest lucru nu s-a întâmplat.

Încercările mele de a activa Ministerul Culturii, Ministerul Dezvoltării au eşuat. Nici parlamentarii judeţului Mureş n-au prezentat niciun interes”, a arătat Attila Gáspárik în scrisoarea deschisă dată, marţi, publicităţii.

A doua mare problemă este situaţia managerului Teatrului Naţional Târgu Mureş

„De 9 luni instituţia nu are manager cu drepturi depline. După două mandate obţinute prin concurs, conduc instituţia prin interimate de 30, respectiv 60 zile.

Cu asemenea mandate nu se poate organiza o activitate fluentă, credibilă. Inventariind aceste două mari probleme, am luat decizia de a demisiona din această funcţie ca semnal de alarmă referitor la situaţia unde a ajuns un Teatru Naţional, singura instituţie a cărei activitate deserveşte atât cultura română şi cea maghiară, cât şi cultura europeană.

Teatrul Naţional Târgu Mureş a dat un exemplu de asumare accentuată a interculturalităţii culturii române şi maghiare: anual, aproximativ 100.000 de beneficiari pun în practică buna convieţuire, inspirându-se din cultura celuilalt.

E un proiect care are un viitor foarte important atât pentru localitate, cât şi pentru ţara noastră. Exemplara noastră convieţuire a fost apreciată de nenumărate ori şi în ţară şi în străinătate”, a subliniat Gáspárik.

Directorul Teatrului Naţional Târgu Mureş a precizat că interimatul la conducerea instituţiei se încheia în 19 octombrie, iar demisia sa intră în vigoare în 19 septembrie.

„În perioada rămasă, la fel ca şi până acum, voi programa activitatea astfel încât aceste schimbări să nu afecteze artiştii şi publicul”, spune directorul.

„Ştiu că gestul meu ar putea părea puţin teatral, dar am vrut să atrag atenţia asupra situaţiei înainte de întâlnirea Dumneavoastră cu Preşedintele Ungariei, Doamna Novák Katalin.

Decizia mea este ireversibilă. După două mandate câştigate prin proiect ştiu că e nevoie de o schimbare. Poate că, prin gestul meu, se vor regla lucrurile cu sprijinul Dumneavoastră”, încheie Attila Gáspárik scrisoarea deschisă.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:47 - Nelu Cortea și Cătălin Bordea au câștigat America Express 2023! Premiul încasat de cei doi după ce au parcurs „Drumul Aurului”
23:28 - Netanyahu l-a demis pe ministrul apărării, primul membru de top din partidul premierului israelian care a cerut oprirea reformei judiciare
23:10 - Alina Mungiu-Pippidi: Mă îndoiesc că generalul Ciucă există. Ar fi un total dezastru electoral să fie candidatul PNL la prezidențiale. Liberalii se scufundă și pentru că sunt lipsiți de orice fel de lideri (VIDEO)
22:46 - Un magazin complet digitalizat, în teste la Carrefour: „Clienții pot face cumpărăturile în 20 de secunde”
22:29 - Alina Mungiu-Pippidi: De la început, Iohannis a așteptat să i se spună de la Bruxelles ce să facă în majoritatea problemelor de politică externă (VIDEO)
22:07 - Marcel Ciolacu: PNL nu e prea confortabil în acest moment în sondajele de opinie
21:39 - Rapidistele exultă după calificarea în sferturile Ligii Campionilor: „A fost în top 3 cele mai nebune jocuri din carieră” / „Satisfacția este enormă” / „Vreau ca atât noi, cât și CSM București să ajungem în Final Four”
21:13 - Sorana Cîrstea e în optimi la Miami! Românca a reușit un nou meci mare și și-a egalat cel mai bun rezultat la turneul WTA 1000 din SUA
21:06 - Marcel Ciolacu: Aș vrea o tendință mai mare către acest patriotism economic în viitorul program de guvernare / O să venim cu o schemă de încurajare a producției de produse alimentare în România
20:39 - Expert antidrog: Traficul și consumul de droguri se împletesc cu alte fenomene infracționale grave și prezintă un pericol pentru societate / În ultimii ani, au venit intens părinții către organele de aplicare a legii (VIDEO)