Asociația de Sprijin a Pacientului Oncologic (ASPO) a lansat proiectul ”Speranță pentru viitor: Dezvoltarea emoțională prin artă – mijloc de integrare socială a pacientelor oncologice”

Asociația de Sprijin a Pacientului Oncologic (ASPO) a lansat proiectul ”Speranță pentru viitor: Dezvoltarea emoțională prin artă - mijloc de integrare socială a pacientelor oncologice”
Foto: Pixabay

Asociația de Sprijin a Pacientului Oncologic (ASPO) este unul dintre câștigătorii apelului de proiecte lansat anul acesta de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale prin Autoritatea Națională Pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități. Astfel, asociația ASPO este bucuroasă să anunțe lansarea proiectului său inovator ”Speranță pentru viitor: Dezvoltarea emoțională prin artă – mijloc de integrare socială a pacientelor oncologice”, proiect ce se concentrează pe cele mai recente abordări creative și terapeutice dedicate ajutării pacienților oncologici în procesul lor de vindecare și recuperare.

Despre proiect

Proiectul ”Speranță pentru viitor: Dezvoltarea emoțională prin artă – mijloc de integrare socială a pacientelor oncologice” are ca scop oferirea unei alternative la terapiile convenționale pentru pacienții oncologici. Suntem conștienți de provocările fizice și emoționale pe care le implică lupta împotriva cancerului și credem cu tărie că terapia prin artă, prin teatru și pictură, poate aduce beneficii semnificative pacientelor oncologice. Timp de 12 săptămâni, beneficiarele proiectului, 20 de membre ASPO, care dețin certificat de handicap, vor desfășura activități creative de-a lungul celor 20 de ateliere de teatru și pictură, care sunt parte a unui demers educativ-emoțional. Membrelor ASPO li se alătură beneficiarii indirecți (familie, prieteni, colegi de serviciu etc) care, de asemenea, fac parte din demersul ASPO de educare emoțională, ceea ce aduce proiectului nostru o necesară dimensiune deincluziune socială.

Obiectivele proiectului:

Sprijinirea recuperării: Proiectul nostru se va concentra pe furnizarea de sesiuni de scriere dramatică, de teatru și pictură pentru pacientele oncologice-membre ASPO, cu scopul de a îmbunătăți starea lor de bine, de a sprijini procesul de recuperare și de integrare socio-profesională. Atelierele se axează pe nevoia grupului țintă de a-și înțelege, accepta și mărturisi emoțiile, prin artă.

Promovarea exprimării creative: Terapia prin artă poate oferi o modalitate excelentă de a exprima emoții și gânduri complexe. Pacientele oncologice vor avea șansa de a-și exterioriza trăirile prin intermediul creației artistice. Sesiunile de teatru se vor încheia prin scrierea unei piese de teatru inspirată din experiențele pacientelor oncologice, prin punerea în scenă și interpretarea acesteia de către membrele ASPO participante la proiectul nostru. Sesiunile de pictură se vor finaliza printr-o expoziție realizată din tablourile pe care pacientele oncologice le vor face în cadrul atelierelor de exprimare artistică prin culoare.

Îmbunătățirea calității vieții:Scopul principal al proiectului este să îmbunătățească calitatea vieții pacientelor oncologice, oferindu-le instrumente pentru a face față mai eficient provocărilor legate de boală. Terapia prin teatru și pictură are un impact profund asupra stării de bine emoționale și a calității vieții pacienților, contribuind la reducerea stresului, anxietății și depresiei asociate cu diagnosticul și tratamentul cancerului.

”Suntem dedicați îmbunătățirii calității vieții pacientelor oncologice și suntem convinși că terapia prin teatru și pictură poate juca un rol semnificativ în acest sens. Arta este un mijloc prin care putem să ne exprimăm uneori inexprimabilul, să ne conectăm cu ceilalți și să găsim frumusețe în mijlocul provocărilor noastre”,a declarat Cătălina Negară, președintele ASPO.

Cum va funcționa proiectul:

Proiectul ”Speranță pentru viitor: Dezvoltarea emoțională prin artă -mijloc de integrare socială a pacientelor oncologice” va implica sesiuni regulate de terapie prin scriere dramatică, prin teatru și pictură pentru membrele ASPO. Aceste sesiuni vor fi conduse de profesioniști calificați în domeniul artei și vor avea loc într-un mediu sigur și confortabil. Demarat în luna august, proiectul se va finaliza în luna octombrie a acestui an. Activitățile artistice din cele 20 de ateliere cuprinse în acest proiect inovator se vor încheia prin vernisarea unei expoziții și performarea, în premieră în România, a unui spectacol de teatru inspirat din experiențele și trăirile împărtășite de pacienteleoncologice cu dizabilități de-alungul proiectului, spectacol filmat și transmis direct online pe pagina de Facebook a Asociației ASPO. După vernisarea expoziției de pictură tablourile realizate de grupul țintă al proiectului nostruvor fi donate unor secții de chimioterapiepentru aaducelumină și bucuriepaciențiloroncologicicare se află la tratament.

La sfârșitul lunii octombrie, ASPO îi invită pe pacienții oncologici, familiile lor și pe toți cei interesați să participe la finalizarea acestui proiect remarcabil. Pentru mai multe informații despre proiectul ”Speranță pentru viitor: Dezvoltarea emoțională prin artă -mijloc de integrare socială a pacientelor oncologice”, vă rugăm să ne contactați la [email protected].

Despre ASPO:

Înființată la sugestia pacientelor care au beneficiat de sprijinul Fundației Renașterea, Asociația de Sprijin a Pacientului Oncologic este o organizație non-profit dedicată îmbunătățirii vieții pacienților care se confruntă cu cancerul. Scopul nostru este de a oferi sprijin emoțional, informații relevante și resurse pentru a îmbunătăți calitatea vieții pacienților și a familiilor acestora. ASPO rămâne dedicată sprijinirii pacienților oncologici și dezvoltării unor proiecte inovatoare pentru îmbunătățirea vieților lor. ASPO consideră că un pilon important al integrării pacientelor oncologice în piața muncii și în societate sunt activitățile de dezvoltare emoțională prin teatru și pictură –opțiune fundamentată pe numeroase studii științifice internaționale. Încă de la înființare, Asociația ASPO a derulat programe de suport psiho-emoțional și de dezvoltare personală pentru paciente oncologice, multe dintre ele posesoare de certificat de handicap.

Despre Autoritatea Naţională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi:

Autoritatea Naţională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi este autoritatea centrală română, în subordinea Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, cu rol în coordonarea activităţilor de protecţie şi promovare a drepturilor persoanelor cu dizabilităţi, elaborarea politicilor, strategiilor şi standardelor în domeniul protecţiei şi promovării drepturilor persoanelor cu dizabilităţi, asigurarea urmăririi aplicării reglementărilor din domeniul propriu şi controlul activităţilor de protecţie şi promovare a drepturilor persoanelor cu dizabilităţi, conform Hotărârii de Guvern nr. 234 din 2022 privind atribuţiile, organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi

Urmăriți B1TV.ro și pe
`