Avocatul român Gheorghiță Mateuț l-a reprezentat pe Vladimir Plahotniuc. Câți bani a primit de la oligarhul moldovean

Avocatul român Gheorghiță Mateuț l-a reprezentat pe Vladimir Plahotniuc. Câți bani a primit de la oligarhul moldovean
Sursa foto: avocatura.com

Celebrul avocat român Gheorghiță Mateuț, cunoscut pentru procesele în care a reprezentat mulți politicieni români acuzați de corupție, l-a reprezentat și pe oligarhul moldovean Vladimir Plahotniuc.

Avocatul român Gheorghiță Mateuț l-a reprezentat pe Vladimir Plahotniuc pentru suma de 40.000 de dolari

Potrivit unei investigații RISEMoldova, pe 31 martie 2017, oligarhul moldovean a plătit către avocatul român 40.000 de dolari, într-o perioadă în care și-a angajat și numeroși avocați americani, în pregătirea fugii sale din Republica Moldova.

„Plahotniuc își tatona demult terenul de retragere acolo (SUA – n.r.), beneficiind până atunci de consultanță în domeniul migrației de la o altă casă de avocatură, tot din Statele Unite. Se numește Candela Eig Jurgens LLC și este condusă de trei foști procurori federali, care au activat în Departamentul de Securitate Internă și Imigrare a SUA și care îi consiliază acum pe aspiranții la Green Card, cetățenie sau viză americană. Serviciile lor au costat peste 45 de mii de dolari, arată o tranzacție din 14 iunie 2018.

Mateuț a explicatpentru Newsweek Româniacă l-a reprezentat pe Plahotniuc în speța dublei identități. Dosarul a fost clasat.

Plahotniuc a mai avut un dosar la DIICOT, care se află încă la procurori, însă Mateuț susține că nu mai colaborează cu oligarhl moldovean.

Oligarhul se ascunde în SUA, după transferul pașnic de putere de la Chișinău

Vladimir Plahotniuca părăsitRepublica Moldovadupă transferul pașnic de putere de la Chișinău, din iunie 2019, când blocul pro-european și socialiștii președintelui pro-rus făceau o alianță neașteptată, ce ar fi fost încuviințată pe plan extern, pentru a-l îndepărta pe oligarh de la cârma politicii de peste Prut și pentru a pune capăt negocierilor interminabile de după niște alegeri care au generat un parlament fragmentat, fără o majoritate clară. El pleca din țară la puțin timp după demisia guvernului democrat Filip.

Cu un mandat de arestare în lipsă pe numele său,Vladimir Plahotniuc, care deține cetățenie română și chiaro dublă identitate, s-ar ascunde în SUA la ora actuală, faptconfirmat chiar de Ambasada americană la Chișinău.

Chiar și așa, în prima parte a anului 2020, Departamentul de Stat al SUA îi declara atât peVladimir Plahotniuc, cât și pe familia saindezirabilipe teritoriul american, acuzându-l pe oligarhul fugar că „a subminat statul de drept” și a compromis „sever independența instituțiilor democratice dinRepublica Moldova”.