Baconschi: Românii din Japonia se vor întoarce acasă, dar pe banii lor

Baconschi: Românii din Japonia se vor întoarce acasă, dar pe banii lor
Foto: in.news.yahoo.com

Aproape 300 de români din Japonia au cerut ajutorul autorităţilor de la Bucureşti pentru a se întoarce în ţară. Ministrul de externe, Teodor Baconschi, spune că românii vor primi consiliere şi se vor întoarce în ţară, dar pe banii lor. Invitat la emisiunea Evenimentul zilei,  Baconshi spune că situaţia din Japonia nu poate fi comparată cu cea din libia, care se află în plin război, şi în care cetăţenii români erau în pericol iminent. De aceea transportul a fost asigurat gratuit de stat.

„Circa 300 adulţi copii şi 19 japonezi din familii mixte au cerut expres Ambasadei noastre de la Tokyo să îi ajutăm să plece din Japonia. Probabil se vor organiza unul sau mai multe zboruri charter prin compania naţionala Tarom , dar trebuie să spun că fiecare va trebui să îşi plătească biletul”, a declarat ministrul de externe.

Românii din Japonia sunt însă într-o situaţie dramatică, pentru că nu au alimente sau alte resurse, şi nici bani să se întoarcă acasă.

Între timp autorităţile de la Bucureşti dau asigurări că situatia este sub control şi că nu este niciun periciol de radioactivitate în ţara noastră.

Români, captivi în Japonia