Brâncuși, scos la licițație: Mai multe obiecte ce au aparținut sculptorului au fost vândute pentru a strânge fonduri pentru Cumințenia Pământului

Brâncuși, scos la licițație: Mai multe obiecte ce au aparținut sculptorului au fost vândute pentru a strânge fonduri pentru Cumințenia Pământului

Mai mult obiecte care au aparținut sculptorului Constantin Brâncuși au fost scoase la licitație aseară. O valiza care i-a aparținut lui Brâncuși, obiecte vestimentare, dar și piese inedite create de sculptor în timpul vieții și-au găsit cumpărători în cadrul unei licitații menită să strângă fonduri pentru achiziționarea operei Cumințenia Pământului.

Valiza cu care Brâncuși a călătorit în Statele Unite, unde a și avut parte de recunoaștere mondială, s-a bucurat de cel mai mare succes şi a fost adjudecată pentru 7.000 euro. O pereche de andrele, realizate de Brâncuși cu dopuri de șampanie și dăruite pictoriței Natalia Dumitrescu, au fost achiziționate pentru 6.500 euro, în timp ce o cădelniță realizată tot de sculptor, dintr-o cutie de tinichea și folosită în atelierul său din Paris, a strâns 6.000 euro.

Costumele marelui artist, purtate în perioada sa pariziană, au fost vândute fiecare cu câte 4.950 euro, în timp ce un pardesiu din aceeași perioadă, a strâns suma de 4.250 euro.Un obiect cu puternica valoare siombolica Vesta de lucru a lui Constantin Brâncuși a fost achiziționată pentru suma de 1.800 euro, în timp ce o fotografie inedită cu sculptorul lucrând la "Poarta Sărutului", în 1928, a fost licitată la un preţ final de 3.000 euro. Tot pentru 3.000 euro a fost achiziționată o notă autografă a lui Brâncuși cu aforismul: "Creierul este fiul risipitor al pântecului".

Licitația a avut loc în contextul în care pentru achiziția operei lui Constantin Brâncuși "Cumințenia Pământului", Guvernul a alocat suma de 5 milioane de euro, fiind nevoie ca încă 6 milioane de euro să fie colectate prin intermediul contribuțiilor voluntare ale persoanelor private și juridice, până la 30 septembrie 2016.