Când trecem la ora de iarnă. Data la care „se dă ceasul” în România

Când trecem la ora de iarnă. Data la care „se dă ceasul” în România
Când trecem la ora de iarnă. Noaptea în care ceasurile se dau înapoi în toată România / Foto: Pixabay.com

În fiecare primăvară și toamnă se „dă ceasul” sau se trece la ora de vară ori iarnă, în funcție de anotimp și de perioada anului. Schimbarea orei presupune o ajustare cu o oră, înainte sau înapoi, în funcție de anotimp. Trecerea la ora de iarnă se realizează la finalul lunii octombrie.

În România este în vigoare sistemul orei de vară și de iarnă. Astfel, cetățenii sunt nevoiți să schimbe ora în fiecare primăvară și iarnă, iar astfel să treacă la ora de vară și de iarnă.

Trecerea la ora de iarnă se realizează prin schimbare ceasului cu o oră în urmă, iar trecerea la ora de vară se realizarea prin potrivirea ceasului cu o oră înainte. Cele două proceduri se realizează la o dată clar stabilită, iar schimbarea orei se produce astfel în toată țara.

Când trecem la ora de iarnă

Trecerea la ora de iarnă se realizează la o lună de la echinocțiul de toamnă, ce a avut loc în data de 22 septembrie. Astfel, în noaptea dintre 30 și 31 octombrie, mai exact sâmbătă spre duminică se trece și la ora de iarnă.

Astfel, în cursul nopții, ceasurile se dau cu o oră înapoi, iar ora 04:00 devine ora 03:00.  Mecanismul de schimbare a orei este folosit încă din 1932 în România și peste 100 de țări din lume au adoptat aceeași formulă.

Totuși, în lume există și țări care nu trec la ora de vară sau de iarnă, ceasul rămânând neschimbat în funcție de acest aspect.

De ce se schimbă ora

De fapt, ora de iarnă este ora standard, iar sistemul orei de vară şi de iarnă presupune schimbarea orei în fiecare primăvară şi toamnă.În perioada orei de iarnă, diferența dintre ora oficială a României şi Timpul Universal (GMT) va fi de două ore, față de trei, vară.

Echinocțiul de toamnă, debutul toamnei astronomice, vine cu mai puține ore de lumină, în timp ce noaptea devine mai lungă, până la solstițiul de iarnă.

Această metodă a fost introdusă din anul 1932, pentru a profita de numărul de ore de lumina naturală a Soarelui și era avantajoasă pentru cei care lucrau în agricultură.

Comisia Europeană a propus renunțarea la schimbarea sezonieră a orei în Europa, lăsând la alegerea fiecărui stat decizia de a schimba ora sau nu.

Ideea că dormim mai mult după schimarea orei este un mit

Ideea că vom dormi mai mult după ce dăm ceasul înapoi este un mit. Acest lucru se întâmplă doar în noaptea schimbării.Medicii spus că ar trebui să acordăm mai multă atențiecalității somnului și nu orelelor pe care le dormim. Este recomandat ca la ora 22:00 să fim în pat pentru a ne bucura de un somn odihnitor.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:50 - Gest grosolan după remiza lui CSA Steaua cu Șelimbăr. Ce a făcut un oficial al roș-albaștrilor la finalul partidei (VIDEO)
23:34 - Germania va livra Ucrainei un sistem avansat de apărare antiaerină în următoarele zile. Christine Lambreht, vizită surpriză la Odesa
23:14 - Un oficial ucrainean a distribuit imagini de la Revoluția Română din decembrie 1989: „Într-o zi, sper că în curând, rușii îi vor face lui Putin ceva similar cu ce i-au făcut românii lui Ceaușescu” (VIDEO)
22:51 - Ion Petrescu: Dacă retragerea rușilor din Liman prefațează o posibilă folosire a armei nucleare tactice în zonă? / Analistul militar, pe B1 TV, despre cele trei zone ucrainene posibile pentru un atac nuclear rusesc (VIDEO)
22:20 - Bombardiere rusești capabile să transporte rachete de croazieră și arme nucleare, detectate în apropiere de Finlanda
21:49 - Claudiu Năsui: Virgil Popescu ne spunea înainte de război să stăm liniștiți că o să ne vină gaz prin Nord Stream 2 / Ciolacu și Ciucă nu înțeleg economia suficient cât să înțeleagă că nimeni nu o să facă pierderi voluntare (VIDEO)
21:20 - Un bărbat de 47 de ani a murit prins sub un tractor, în județul Vaslui
21:07 - Vasile Dîncu (MApN), la Chișinău: NATO nu caută o confruntare cu Rusia / România sprijină concret Republica Moldova în depășirea greutăților generate de criza energetică
20:43 - Două persoane au leșinat după ce ar fi fost ținute aproape o oră într-un avion Wizz Air rămas la sol în Suceava. Aeronava nu a mai decolat, iar pasagerii nu aveau aer condiționat și nu puteau ieși
20:16 - Cel mai bun lunetist din lume se întoarce în Ucraina, cu sarcină nouă: „Vreau să fac mulți Wali dintr-un Wali”