Cât costă carnea de miel înainte de Paşte. Preţurile au explodat!

Cât costă carnea de miel înainte de Paşte. Preţurile au explodat!
Foto: pixabay.com

Se apropie Paştele, iar românii caută deja carnea de miel prin pieţe. Problema este că s-a scumpit kilogramul. Carnea de miel s-a scumpit cu 30% faţă de anul 2020 şi a ajuns să coste de trei ori mai mult, la kilogram, comparativ cu carnea de pui.

Cât costă carnea de miel?

Kilogramul de carne de miel a ajuns să se vândă cu 33 de lei. Cel puţin, acestea sunt preţurile practicate în pieţele din Bucureşti. De ce s-a scumpit atât de mult? Producătorii au avut cerere mai mare la export şi s-au bazat într-o măsură mai mică pe piaţa internă. Mieii merg la export în ţările arabe cu 1,4-1,5 lei/kg în viu şi în Italia, cu 1,5-1,6 lei/kg.

Pentru sărbătorile Pascale ortodoxe, preţul se va menţine, pe piese variind de la 20 la 33 lei/kg- preţ de achiziţie cumpărător, în super şi hipermarket.

Şi carnea de porc s-a scumpit, la raft

Un kilogram de pulpă de porc ajunge la 19 lei pe kilogram. Preşedintele APCPR a mai afirmat că în prezent fermele autohtone nu asigură mai mult de 30% din cererea de carne de porc din România, faţă de 60% cât asigurau în 2017, înaintea de apariţia pestei porcine.

De ce s-a scumpit şi carnea de porc? Furajele pentru hrana animalelor au costat mai mult din cauza secetei de anul trecut, iar cererea de carne va creşte brusc după perioada postului. Doar carnea de pui ar putea rămâne la preţurile actuale.