Se fac pregătiri pentru masa de Crăciun, iar vedeta sărbătorilor este cozonacul. Listele pentru comenzi s-au deschis în cofetării, pentru cei care nu au timp sau nu se pricep să îl prepare acasă. Cel mai cerut cozonac este cel cu nucă, dar pentru că Ciocolata Dubai a făcut furori în acest an, clienții cer și cozonacul Dubai.
Într-o brutărie din Baia Mare, cofetarii au o rețetă specială a cozonacilor, iar 20% este aluat și 80%, umplutură. Angajații lucrează la foc automat pentru că cererea este mare, conform observatornews.
„Deja am preluat comenzile de sărbători, 70% cumva suntem aglomeraţi, încă mai reuşim şi ne străduim să asigurăm pentru toţi românii, toate comenzile care sunt cerute. Credem cu tărie că acest desert ne aparţine nouă, românilor, că noi l-am inventat, tocmai de aceea este foarte, foarte cerut de cei din străinătate, de românaşii noştri care, cu mare drag, le pregătim aceste comenzi”, a declarat un reprezentant al unei brutării.
Dar, nu doar din țară vin comenzile, ci și din diaspora. Românii plecați în străinătate vor să aibă parte de gustul de acasă care să țină locul dorului de familie.
„Am o verişoară în Irlanda şi aş vrea să-i trimit un pachet cu produse româneşti, să simtă şi ea sărbătorile cum erau la noi odată. Siguranţă, o să le aprecieze şi o să-i revină nişte amintiri plăcute, sper, măcar gustativ, să zic aşa”, a declarat a spus un bărbat.
Cofetarii sunt pregătiți cu rețete clasice de cozonaci cu nucă, mac, dar și cu fistic.
„Ne păstrăm tradiţia asta de cozonaci tradiţionali, dar avem şi cozonaci moderni, glasuraţi, cu fistic, acum cozonac Dubai o să facem, pentru că asta este cererea”, a spus un reprezentant al unei cofetării.
Un kilogram de cozonac traditional cu nucă și mac costă 68 de lei, fiind cu 25% mai scump decât anul trecut. Cozonacul Dubai sau cel învelit în ciocolată ar un preț de pornire de la 90 de lei.