Caz de malarie la Iași. Bărbatul călătorise recent în Africa

Caz de malarie la Iași. Bărbatul călătorise recent în Africa
Foto: Pixabay

Un bărbat de 59 de ani din municipiul Iaşi a fost diagnosticat cu malarie, fiind internat la Spitalul de Boli Infecțioase. Medicii susțin că el a fost în Africa, iar la întoarcere a început să se simtă rău.

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase, doctorul Florin Roşu, a declarat că bărbatul a fost stabilizat, potrivit Agerpres.

„La Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi s-a prezentat un pacient în vârstă de 59 de ani, din Iaşi, cu antecedente de călătorii în Africa, atât în anul 2019 cât şi în anul 2021. De aproximativ două săptămâni avea febră, frisoane, dureri musculare, astenie şi oboseală accentuată. Ţinând cont de călătoriile sale, a fost suspectat de malarie, aceasta fiind confirmată prin examenele de laborator. În momentul de faţă pacientul este stabil hemodinamic, din punct de vedere respirator. El este monitorizat în permanenţă şi s-a iniţiat tratamentul specific malariei”, a declarat Florin Roşu.

Malaria este o boală infecțioasă des întâlnită în multe zone tropicale și subtropicale. Ea este provocată de paraziții transmiși oamenilor prin înțepăturile țânțarilor și are simptome precum febră, dureri de cap și frisoane. În lipsa unui tratament poate duce la deces.

Malaria ucide mai mult de 400.000 de persoane în fiecare an, în special copii, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.