Cazanciuc: Tema aderării României la spaţiul Schengen ar putea fi pusă pe agenda Consiliului JAI din 8-9 octombrie. Aderarea noastră ar fi în beneficiul tuturor statelor membre

Cazanciuc: Tema aderării României la spaţiul Schengen ar putea fi pusă pe agenda Consiliului JAI din 8-9 octombrie. Aderarea noastră ar fi în beneficiul tuturor statelor membre
Foto: cotidianul.ro

Tema aderării României la spaţiul Schengen ar putea fi pusă pe agenda Consiliului JAI din 8-9 octombrie, a anunţat ministrul Justiţiei, potrivit B1 TV. Robert Cazanciuc a subliniat nevoia de dialog pe acest subiect la nivelul Comisiei Europene şi al statelor membre pentru a convinge partenerii europeni că ţara noastră şi-a îndeplinit obligaţiile de a deveni stat membru Schengen.

„În mod formal, ar trebui pusă pe masa discuţiilor la Consiliul JAI, comun, miniştri de Interne şi Justiţie. Pe 8-9 octombrie ar putea fi pusă pe agendă o asemenea chestiune. Cu siguranţă, va fi nevoie de dialog la nivelul Comisiei Europene şi la nivelul statelor membre, pentru că, dacă reuşim să facem o chestiune formală, cu siguranţă nu ne ajută”, a declarat Ministrul Justiției.

De asemenea, Robert Cazanciu a reamintit că ţara noastră a acceptat şi formula de compromis de a parcurge procedura aderării la spaţiul Schengen în două etape, în ceea ce priveşte frontierele aeriene şi terestre. Ministrul Justiţiei a mai subliniat şi că intrarea României în spaţiul Schengen la nivelul frontierelor aeriene ar aduce ”nu numai o recunoaştere a progreselor făcute de România, dar şi un acces la informaţii într-un sistem integrat al Schengen”.

„Cred că ar fi în beneficiul tuturor statelor membre să beneficieze de sistemul integrat al României, aşa cum şi noi beneficiem în momentul de faţă. Putem să vedem anumite lucruri, dar nu putem face schimb în timp real de anumite informaţii. Cred că e un avantaj reciproc să putem vedea în timp real anumite riscuri”, a declarat ministrul Justiţiei.