CCR a admis sesizarea lui Mugur Isărescu. Șeful BNR ar putea scăpa de dosarul în care CNSAS cere să se constate că a colaborat cu Securitatea

CCR a admis sesizarea lui Mugur Isărescu. Șeful BNR ar putea scăpa de dosarul în care CNSAS cere să se constate că a colaborat cu Securitatea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Curtea Constituțională a admis, marți, cu majoritate de voturi, o sesizare de neconstituționalitate inițiată de guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, în dosarul în care Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității solicită magistraților să constate calitatea sa de colaborator al Securității, instrumentul represiv al regimului ceaușist. Dosarul se află la Curtea de Apel București, transmite G4Media.ro.

CCR a admis sesizarea lui Mugur Isărescu (BNR) în dosarul în care CNSAS cere să se constate că a colaborat cu Securitatea regimului comunist

Juriștii consultați de G4Media spun că, cel mai probabil, admiterea sesizării la CCR va duce la respingerea acțiunii CNSAS de la Curtea de Apel.

„Cu majoritate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că Legea nr.161/2019 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.24/2008 privind accesul la propriul dosar și deconspirarea Securității este neconstituțională în ansamblul său. Prin aceeași decizie, cu unanimitate de voturi, Curtea a respins, ca neîntemeiată, excepția de neconstituționalitate și a constatat că prevederile art.2 lit.b) teza întâi din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.24/2008 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii sunt constituționale în raport cu criticile formulate”, a precizat CCR.

Avocații lui Mugur Isărescu au invocat trei motive de neconstituționalitate, iar unul dintre acestea a fost admis de judecătorii CCR. Mai exact, este vorba despre cel care se referă la o modificare legislativă din 2019, modificare care a permis reluarea verificărilor în ceea ce îl privește, dar care a fost adoptată cu încălcarea principiului bicameralismului.

Deși modificarea în cauză a urmat a trecut pe la Camera Deputaților și a ajuns la Senat, Mugur Isărescu spunea că traseul ar fi trebuit să fie în sens invers – iar judecătorii CCR i-au dat dreptate.

În acțiunea depusă la instanță, CNSAS spunea că Mugur Isărescu ar fi activat ca informator al Securității în perioada 1979-1989, cu numele conspirativ Manole. În aceeași perioadă, actualul guvernator al BNR fusese cercetător științific la Institutul de Economie Mondială.

Mugur Isărescu a fost acuzat că ar fi furnizat Securității informații prin care se denunțau activități potrivnice regimului ceaușist și comentarii negative despre nivelul de trai din țară.

La depunerea dosarului, Mugur Isărescu, prin vocea unui consilier, nega că ar fi colaborat cu Securitatea.