Ce avantaje financiare pot conta foarte mult la un job, dincolo de salariu?

Ce avantaje financiare pot conta foarte mult la un job, dincolo de salariu?

Piața muncii este destul de efervescentă în România, cu multe dezechilibre între cerere și ofertă, în funcție de perioadă. Spre exemplu, dacă anul trecut pe segmentul HoReCa se închideau foarte multe posturi, în 2022 proprietarii de hoteluri, restaurante și baruri au avut mari dificultăți în a găsi suficiente resurse umane, mai ales pentru activitățile sezoniere de pe litoral. În foarte multe domenii, companiile implementează programe HR complexe nu doar pentru recrutare, ci mai ales pentru fidelizarea angajaților existenți – să păstrezi oamenii în echipă este mai ieftin decât să faci angajări, însă procesul nu este tocmai simplu.

Procedurile de muncă au suferit unele modificări după pandemie, în sensul că în anumite domenii de activitate oamenii au apreciat posibilitatea de a lucra de la distanță și s-au obișnuit cu o astfel de facilitate. Astfel, unele firme permit în continuare angajaților ca cel puțin o parte din timpul de muncă să fie de tip remote job.

Pentru a rămâne să lucreze într-o companie sau pentru a accepta oferta unei alte firme, angajații tind să solicite avantaje ce țin de muncă în sine, dar desigur partea financiară este în foarte multe cazuri esențială, factorul principal pentru adoptarea unei decizii. Pe lângă salariu, companiile pot oferi diverse avantaje financiare care pot conta extrem de mult.

Tichetele de masă, foarte apreciate de către angajați

Foarte populară este procedura de acordare a tichetelor de masă. Recent, valoarea acestora s-a majorat, angajatorii putând să ofere tichete de până la 30 de lei / zi. Astfel, adunând toate zilele lucrătoare dintr-o lună, se poate ajunge la o sumă destul de importantă.

Alte avantaje consistente pot fi sporurile de week-end, de noapte, de sărbători legale plus posibilitate de extra ore de muncă (munca suplimentară permisă este un avantaj de fapt și pentru angajator). De asemenea, salariatul poate beneficia de decont abonament transport sau decont combustibil pentru mașina personală, telefon de serviciu, alte facilități legate de munca acasă la birou (laptop, imprimantă, consumabile, abonament internet).

În anumite domenii de activitate se obișnuiește ca, pe lângă salariul propriu-zis, să se acorde bonusuri din vânzări, pe baza unor grile de performanță. Cu cât este mai mult depășit targetul lunar, cu atât procentul de comision din vânzări va fi mai mare. Alte avantaje populare: vacanțe plătite de companie, tichete de creșă, abonamente la fitness și alte activități sportive.

Mai mulți bani primiți, credite mai ușor de contractat

Avantajele financiare care sunt primite la pachet cu salariul contează inclusiv pentru scorul personal la o posibilă analiză cu privire la contractarea unui credit bancar. Mai simplă este însă procedura de achiziție de credite de nevoi personale de la IFN-uri, unde tot procesul este mai relaxat.

Cum va evolua piața muncii în perioada următoare? Inflația va pune presiune pe mărirea salariilor inclusiv în mediul privat, însă companiile au propriile dificultăți economice. Așadar, cel mai probabil salariile vor crește ușor, în mai multe etape. Personalului cu rezultate foarte bune îi va fi însă mai apreciată valoarea, iar acest lucru se va vedea inclusiv prin prisma avantajelor financiare primite.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
07:18 - Volodimir Zelenski anunţă eliberarea a două localităţi din regiunea Herson
23:54 - Dan Șucu, fericit că a ales să investească la Rapid: „Este în mod cert o alegere cât se poate de bună”
23:37 - Consilierii lui Biden și Erdogan au avut o întâlnire neanunțată, la Istanbul. Discuții SUA – Turcia despre aderarea Finlandei și Suediei la NATO, dar și despre anexările rusești
23:11 - Cota apei în lacul de acumulare Tăul Mare a scăzut cu 40 de centimetri, anunță ISU Alba. Peste jumătate dintre persoanele din zona de risc din Roșia Montană au refuzat evacuarea (VIDEO)
22:47 - Cristian Preda: Eu dau în scris că Nicolae Ciucă a plagiat într-un mod grosolan. Există numeroși membri ai PNL foarte nemulțumiți că au în fruntea Guvernului și a partidului un om care a plagiat (VIDEO)
22:12 - Cristian Preda îi cere lui Nicolae Ciucă, acuzat de plagiat, să trimită o copie a tezei de doctorat la CNATDCU spre verificare / Decanul a mulțumit B1 TV: A fost singurul post prezent la protestul de la Ministerul Educației (VIDEO)
21:44 - Radu Carp, după protestul de duminică: Toți pierdem din aceste secvențe penibile. Strategia lui George Simion, falimentară. AUR nu reușește să capteze curentul de nemulțumire din societate (VIDEO)
21:18 - Victor Ponta critică Guvernul și Comisia Europeană: „Nu aud nicio soluție. Prețurile sunt la fel de mari ca în țările care nu au deloc energie” / „Nu cred că ne atacă rușii. E doar o poveste”
20:57 - Polițiștii, atacați cu pietre și înjurați de familia unui tânăr acuzat că a condus fără permis, în Olt
20:38 - Miliardarul Ion Țiriac a trăit momente uluitoare: „Dormeam unul pe pat, unul sub pat”