”Ce căutaţi în ţara noastră ortodoxă?” Incidente între preoţi şi credincioşii ortodocşi pe culoarele unui institut catolic din Bucureşti

”Ce căutaţi în ţara noastră ortodoxă?” Incidente între preoţi şi credincioşii ortodocşi pe culoarele unui institut catolic din Bucureşti
Foto: doxologia.ro

Preotul Nicolae Dascălu, directorul coordonator al Centrului de Presă „Basilica” al Patriarhiei Române, a fost înjurat de cel puțin zece credincioși ortodocși, în timp ce se afla la Centrul „Sf. Petru şi Andrei”, acolo unde fusese invitat să vorbească despre desfăşurarea şi efectele Sfântului şi Marelui Sinod Panortodox ce a avut loc în luna iunie a acestui an, în Insula Creta.

După ce a vorbit mai bine de 80 de minute în fața a 50 de persoane, laici, preoți ortodocși și romano-catolici, preotul a acceptat să răspundă mai multor întrebări. Adevărata dispută abia atunci a început. Mai mulți laici ordodocși l-au luat la rost pe preot și l-au întrebat dacă mişcarea ecumenică din prezent este sau nu erezie, în opinia preotului Nicoale Dascălu, el însuşi prezent la Sinodul din Creta. Faptul că preoul a refuzat să răspundă nu a calmat deloc spiritele. Totuși, el a dat asigurări că a venit ”cu binecuvântarea” șefilor săi, notează Adevărul.

Preoţii-călugări catolici, gazdele evenimentului, au încercat să aplaneze conflictul, dar s-au trezit admonestaţi cu replici precum „Ce căutaţi în ţara noastră ortodoxă?”, „De ce vă amestecaţi? Noi l-am întrebat în limba noastră, ortodoxă, pe preotul nostru, nu avem ce discuta cu voi!” sau „Dacă ştiam că conferinţa are loc într-un spaţiu catolic, nici nu călcam p-aici”.

Până la urmă, conferința s-a terminat fără ca întrebarea să-și găsească răspunsul. Preotul Dascălu, însoțit de colegii de la Centrul de presă ”Basilica”, s-au retras pentru o vreme la un etaj superior al clădirii, iar grupul gălăgios a plecat, nu înainte de a arunca anatema asupra catolicilor.

Incidentul are loc la mai puțin de o lună de la mișcările de protest de pe Dealul Patriarhiei „împotriva ecumenismului şi a celor 25 de arhiepiscopi şi episcopi care au semnat documentele Sinodului tâlhăresc din Creta, în frunte cu Preafericitul Daniel”. De asemenea, în aceeași perioadă, mai mulți preoți și călugări din zona Moldovei i-au cerut explicaţii arhiepiscopului Moldovei, Teofan, şi el membru al delegaţiei BOR la Sinodul cretan.

Ultima oră
21:46 - Administraţia Prezidenţială: Klaus Iohannis își menține poziția privind combaterea plagiatului și consideră corectă decizia lui Nicolae Ciucă de a cere analizarea tezei sale de doctorat de către Comisia de Etică a UNAp
21:19 - Virgil Popescu: Europa e dependentă mult de gazul rusesc. La fel și noi în perioada de iarnă. Dacă se întâmplă ceva în Ucraina, va fi afectată întreaga Europă. Avem diferite scenarii în calcul și știm ce avem de făcut (VIDEO)
21:14 - Vladimir Putin a trecut la nivelul următor. Rusia, China și Iran vor desfășura manevre navale comune
20:44 - Criza facturilor | Virgil Popescu: Vom pune în lege obligativitatea furnizorilor de a nu debranșa, de a reface facturile întocmite eronat și de a nu percepe penalități / Nimeni nu rămâne cu banii dați și nerecuperați (VIDEO)
20:30 - De ce au explodat prețurile facturilor la energie. V. Popescu, ministrul Energiei: „Eu cred că nu a fost incompetență” (VIDEO)
20:22 - Kim Jong-un face angajări. Condiții extrem de stricte pentru bodyguarzi
20:12 - Ministrul Energiei a anunțat noile măsuri în criza facturilor la electricitate și gaze naturale. Explicațiile lui Virgil Popescu (VIDEO)
19:41 - Andreea Bălan vrea să-și cumpere apartament în Dubai. Cum arată locuința pe care a pus ochii. „Investiția ar fi ceva, dar se poate plăti în rate, în 2 ani” (VIDEO, GALERIE FOTO)
19:23 - Cătălin Zmărăndescu (Survivor), criticat și de fiul său: „Eu v-am spus despre caracterul său. Și-a dat cu tesla-n cap” (VIDEO)
19:17 - Nicolae Ciucă, acuzat de plagiat | Emilia Șercan: Ponta a invocat aceeași scuză și a rămas fără titlul de doctor / În universitățile militare impostura a fost încurajată / Sistemul a reacționat la dezvăluiri, blocând accesul la teze (VIDEO)