Ce este un cod QR ca cel care va apărea pe certificatul „verde” digital. Ce alte informații va mai conține „pașaportul COVID”

Ce este un cod QR ca cel care va apărea pe certificatul „verde digital. Ce alte informații va mai conține „pașaportul COVID”
sursa foto: pixabay

Liderii europeni au decis ca accesul în cadrul UE să se facă în baza „certificatului verde”, disponibil online.

„Certificatul verde” va fi disponibil pentru descărcare online. Mai exact, s-a hotărât să existe treidocumente: certificat de vaccinare, certificat de testare și certificat de recuperare – pentru cei care au avut COVID.

Certificatul nu va putea fi falsificat. Documentul va putea fi prezentat pe telefon sau de pe telefonul mobil și va fi scanat printr-o aplicație de verificare a codului QR.

Ce este QR Code

QR code este acronimul de la Quick Response Code, care, în traducere, înseamnă cod cu răspuns rapid. Deșiaspectul este unul foarte simplist, cu ajutorul codurilor QR se pot stoca cantități destul mari de date și, mai mult, indiferent cât de multe informații conțin, prin scanarea lor, utilizatorul are acces la aceste informații foarte rapid.

Codul QR reprezintă, de fapt, o variantă a codurilor de bare obișnuite, dar carepoatefi citit într-osingură direcție, de sus în jos.

În viața de zi cu zi, codurile QR sunt folosite astăzi în multe scopuri, precum stocarea de:adrese poștale, numere de telefon, adrese de email, adrese URL sau link-uri către anumite aplicații web. În plus, codurile QR pot fi folosite pentru stocarea informațiilor bancare și efectuarea de plăți, pentru autentificarea în unele conturi online sau chiar pentru autentificarea în rețelele Wi-Fi.

Cea mai facilă metodăde scanare a unui cod QR este prin utilizarea smartphone-ului. Pentru a scana codul QR, tot ceea ce trebuie să faci este să îndrepți camera telefonului spre codul respectiv și aplicația îl scanează automat.

Specificațiile certificatului verde de vaccinare

În documentul de vaccinare va fi specificat tipul serului, numărul de doze, data vaccinării și nu va prezenta o dată de expirare. Pentru certificatul de testare va fi precizat numele testului, tipul, data recoltării și data la care s-a dat rezultatul. Acest certificat are o valabilitate de doar trei zile.

Certificatul ar putea avea modificări în următoarele luni, iar valabilitatea unei dovezi ar putea depinde și de reglementările fiecărui stat în parte.

Click AICI pentru a vedea cum arată certificatul verde pentru vaccinare, testare sau pentru cei care au avut COVID.

Călătoriile în străinătate nu vor fi condiționate de deținerea acestor pașapoarte și nu înlocuiesc alte documente.