Ce se întâmplă dacă ești expus simultan la tulpinile Alpha, Delta, indiană și britanică. Explicația lui Răzvan Cherecheș: „Și între tulpini există competiție”

Ce se întâmplă dacă ești expus simultan la tulpinile Alpha, Delta, indiană și britanică. Explicația lui Răzvan Cherecheș: „Și între tulpini există competiție
Răzvan Cherecheș, profesor de sănătate publică

Nu există posibilitatea ca o persoană să se infecteze cu mai multe tulpini de SARS-COV-2 simultan, antenționează Răzvan Cherecheș, profesor de sănătate publică.

„Practic, dacă în aceeași cameră se află atât tulpina indiană, Delta, cât și tulpina britanică, Alpha, Delta câștigă clar, pentru că este mai ‘lipicioasă’

(…) Nu ai cum să te infectezi cu două tulpini simultan, pentru că și între tulpini este competiție – care se lipește prima. Ori tulpina care este mai agresivă, mai infecțioasă, va câștiga întotdeauna”, a declarat Cherecheș, pentru HotNews.

Posibilitatea de infectare cu două tulpini ale coronavirusului există teoretic, dar numai la distanță de timp, la distanță de câteva luni.

„Există posibilitatea de reinfecție dacă tulpina nouă este suficient de diferită din punct de vedere morfologic – dacă există suficient de multe mutații, atunci anticorpii care s-au dezvoltat de exemplu pentru tulpina ancestrală, sunt șanse mari ca ei să nu funcționeze, pentru că tulpina Delta a suferit un număr suficient de mare de mutații pentru ca eficacitatea anticorpilor formați pe infecția cu tulpina inițială să fie una scăzută”, a explicat Răzvan Cherecheș.

Răzvan Cherecheș anticipează noi restricții anti-COVID-19

Cherecheș a anticipat valul 4 încă din luna mai. El se așteaptă ca din toamnă să fie impuse noi restricții.

„ (…) Dar la toamnă, ‘datorită’ sezonalității virusului respiratoriu, nu doar a SARS-COV-2, a tuturor virusurilor respiratorii, cel mai probabil, odată cu începerea valului 4, există posibilitate mare de impunere noi de restricții, mai ales în județele cu procent mic de persoane vaccinate”, a declarat Răzvan Cherecheș pentru Pro TV.