Cercetat de DNA sub control judiciar, Ion Rădoi vrea să iasă la pensie după 15 ani în fruntea sindicatului de la metrou

Cercetat de DNA sub control judiciar, Ion Rădoi vrea să iasă la pensie după 15 ani în fruntea sindicatului de la metrou
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ion Rădoi a inițiat o adresă pentru a obține dosarul de pensionare, arată un document obținut de Economedia. Astfel, el își va pierde funcția de președinte al sindicatului de la Metrou, post pe care l-a deținut timp de 15 ani, dar și pe cea de simplu membru.

Fostul deputat PSD a fost inculpat de DNA și este cercetat sub control judiciar, după ce și-ar fi folosit influența de lider sindical și i-ar fi șantajat pe Cătălin Drulă, ministrul Transporturilor, și pe Ștefan Paraschiv, directorul general al Metrorex, conform comunicatului transmis de procurorii anticorupție în 14 iulie.

Ion Rădoi vrea să iasă la pensie după 15 ani în fruntea sindicatului de la metrou

Odată ieșit la pensie, Ion Rădoi nu va mai putea fi lider de sindicat, iar statutul organizației îl împiedică și să aibă calitatea de membru.

În vârstă de 59 de ani, Ion Rădoi este lider de sindicat la Metrou de peste 15 ani, iar în luna martie stârnea o adevărată controversă, paralizând circulația Metroului bucureștean cu o grevă în plină pandemie de COVID-19 la doar o zi după ce Metrorex soma firma care gestionează spațiile din subteran să le elibereze.

Spațiile comerciale erau controlate de firma Sindomet Servcom SRL, deținută în procent de 100% de Unitatea Sindicatul Liber Metrou, iar firma opera în continuare spațiile comerciale, în ciuda faptului că înțelegerea contractuală expirase încă din 2018.

Prin gestionarea spațiilor care aparțin de drept companiei de stat Metrorex, firma controlată de sindicatul lui Ion Rădoi a făcut profituri uriașe – spre exemplu, în 2019, Sindomet Servcom SRL a avut profit de 6,1 milioane de lei; în 2018, profitul a fost de un milion de lei.

Cei mai mulți primari din Capitală au dezafectat spațiile, iar recent și Cristian Piedone a început demolările în Sectorul 5, însă acest lucru s-a întâmplat numai după dezvăluirea unor stenograme cu discuții compromițătoare între edil și Ion Rădoi.

Sindicalistul este cercetat de DNA sub control judiciar

DNA notează că Sindomet Servcom SRL avea control total asupra modului de atribuire a contractelor de închiriere a spațiilor comerciale de la Metrou, asupra modului de înființare a noi spații comerciale, dar și asupra modului de stabilire a chiriei pentru spațiul comercial închiriat.

„Invocând existența unui litigiu cu SC Metrorex SA, SC Sindomet Servcom SRL a refuzat să procedeze la predarea spațiilor comerciale, continuând exploatarea nelegală a acestora și obținerea de venituri care se ridică la peste 10.000.000 lei”, a mai precizat DNA.

Pentru a-i face pe ministrul Transporturilor și pe directorul general al Metrorex să ajungă la o soluție favorabilă intereselor sale, menționează DNA, Ion Rădoi printre altele a blocat circulația metrourilor în 26 martie 2021, dar a făcut și demersuri pentru a identifica persoane cu funcții de decizie la nivel politic, guvernamental și local care să intervină în sprijinul său.