Cine va beneficia de ajutor de la stat pentru plata facturilor la energie. Guvernul pregătește o ordonanță care ar putea intra în vigoare odată cu Legea consumatorului vulnerabil

Cine va beneficia de ajutor de la stat pentru plata facturilor la energie. Guvernul pregătește o ordonanță care ar putea intra în vigoare odată cu Legea consumatorului vulnerabil
Foto simbol: Pixabay

Prețurile la energie au înregistrat scumpiri după scumpiri în ultimele luni și ar putea crește în continuare, context în care statul pregătește ajutoare pentru persoanele care nu își permit să plătească facturile la curent și gaze.

Ordonanța de compensare pe venit și consum mediu este cea mai solidă variantă la care se lucrează în prezent, spun sursele Antena 3.

Cine va beneficia de ajutor de la stat pentru plata facturilor la energie

Există 4,5 milioane de gospodării cu consum mediu de 51 kw/lună, respectiv 3,5 milioane de gospodării cu un consum mediu de 2.500 kw/an, însă nu toate vor beneficia de reduceri. Compensațiile de la Guvern vizează doar persoanele cu venit mediu.

Ordonanța ar urma să intre în vigoare de la 1 noiembrie 2021, când va intra și Legea consumatorului vulnerabil, adoptată recent de Parlament.

Ajutoarele ar urma să fie de mai puțin de 40% din cuantumul facturii. Dacă la gaze ar urma să fie o sumă fixă, în cazul energiei electrice este posibil să fie un procent care să varieze de la consumator la consumator.

Reducerea se va aplica pe factură, iar furnizorul își va lua banii de la stat.

Situația prețurilor la energie va fi subiectul unei comisii parlamentare de anchetă.

Ultima oră
23:22 - Radu Oprea: Alexandru Rafila le va prezenta joi președinților din coaliție propunerea legislativă privind certificatul COVID-19 (VIDEO)
23:01 - ONU se opune vaccinării obligatorii: „În niciun caz oamenii nu trebuie vaccinați cu forța”
22:56 - Marius Budăi: Ne propunem să depășim rata de ocupare de 70%, până în 2023 sau finalul lui 2023. Este un deziderat asumat și în fața Comisiei Europene
22:46 - Belarus va interzice importurile din alte țări ca răspuns la sancțiunile ce au fost aplicate de către Occident
22:33 - Alexandru Rafila: Ministerul Sănătății, foarte puțin funcțional. Trebuie să găsim o soluție să mobilizăm lumea din minister. Vreau să fac pe toată lumea să vină relaxată la serviciu
22:14 - Alexandru Rafila: Nu am discutat niciodată despre obligativitatea vaccinării. Reacția împotriva vaccinării se induce din cauza ideii de obligativitate
22:10 - Guvernul pregătește suprataxarea mașinilor vechi. Anunț de la Ministerul Mediului (VIDEO)
21:53 - Canada se alătură Statelor Unite și anunță un boicot diplomatic al Jocurilor Olimpice de la Beijing
21:52 - Sorin Cîmpeanu: În școli au stat șase luni 1,3 milioane de teste invazive nefolosite. Toată lumea a solicitat public achiziția de teste de salivă, iar acum că au venit se spune că e complicată și testarea aceasta… (VIDEO)
21:29 - Sorin Cîmpeanu: Am solicitat un grafic de livrare a testelor de salivă. Cele 2,4 milioane livrate nu ajung pentru testarea din ziua de luni, darămite pentru joi (VIDEO)