Circulația va fi restricționată la Iași cu ocazia sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva. Reprezentanții bisericii s-au răzgândit: Racla va fi scoasă din Catedrală

Circulația va fi restricționată la Iași cu ocazia sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva. Reprezentanții bisericii s-au răzgândit: Racla va fi scoasă din Catedrală

Racla cu moaștele Sfintei Parascheva va fi scoasă marți seară sau miercuri dimineața în curtea Catedralei Mitropolitane din Iași, a anunțat marți purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, Constantin Sturzu.

Circulația va fi restricționatăla Iași cu ocazia sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva

Miercuri dimineață va avea loc Sfânta Liturghie, slujită de 15 preoți și diaconi, doar din zona Moldovei, un ”sobor restrâns”, iar în fața podiumului vor fi amplasate scaune, la doi metri unul de celălalt, pentru cei care vor să asiste la evenimentul religios.

În urmă cu o săptămână, reprezentanții Mitropoliei Moldovei și Bucovinei au decis ca racla cu sfintele moaște sa nu mai fie scoasa din Catedrală, in contextul creșterii numărului de cazuri de coronavirus înregistrate la Iași.

În acest context, circulaţia în centrul Iaşiului va fi restricţionată sau închisă marţi şi miercuri pentru sărbătorile religioase ocazionate de hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, iar municipalitatea va amplasa 250 de scaune, ecrane video şi sisteme de sonorizare în Piaţa Unirii şi Piaţa Palatului Culturii pentru cei care doresc să urmărească Slujba Liturgică.

În cursul zilei de miercuri va fi extinsă întreruperea circulaţiei şi în arealul de desfăşurare a slujbei şi adunării religioase de hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, în funcţie de necesităţi, pe bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, între strada Anastasie Panu şi Casa Modei, pe esplanada şi în parcarea Teatrul Naţional şi pe străzile I. C. Brătianu şi Agatha Bârsescu.

“În calitate de organizator al evenimentului, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei va lua toate măsurile de distanţare fizică şi de protecţie sanitară în contextul pandemiei de COVID-19, conform actelor normative şi hotărârilor Comitetelor pentru Situaţii de Urgenţă în vigoare. În cursul zilei de miercuri, 14 octombrie, începând cu o jumătate de oră înainte de Sfânta Liturghie şi până după jumătate de oră după aceasta, va fi interzisă orice activitate comercială la căsuţele şi terasele de pe pietonalul şi bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt.

Poliţia Municipiului Iaşi – Biroul Rutier şi Poliţia Locală Iaşi vor lua deciziile privind restricţionarea sau închiderea circulaţiei rutiere, în funcţie de necesităţi, în zona de desfăşurare a evenimentelor religioase, precum şi celelalte măsuri de ordine şi siguranţă publice”, se precizează în comunicatul de presă al Primăriei Iaşi.

Inițial reprezentanții bisericii anunțau că racla nu va fi scoasă din Catedrală

Preotul Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, anunța într-un mesaj pe Facebook că decizia autorităților prin care credincioșilor din alte localități li s-au interzis să vină în pelerinaj la racla Sfintei Cuvioase Parascheva este “nedreaptă și discriminatorie”.

Acesta a anunțat că în acest an racla care trebuia să fie scoasă din catedrală a rămas în lăcașul de cult ca urmare a deciziei luate în contextul pandemiei, prin urmare doar câțiva credincioși au fost surprinși vineri dimineața la catedrala din Iași.

“Printr-o decizie nedreaptă și discriminatorie, pelerinilor li s-a interzis să mai vină la Iași anul acesta. Astăzi, începând cu ora 06.00, ar fi trebuit să fie scoasă racla cu sfintele moaște ale Sfintei Cuvioase Parascheva și așezată pe baldachinul ce se împodobea cu flori în fiecare an. Nemaifiind pelerini – de dimineață au fost doar câțiva închinători -, racla a rămas în Catedrală. Imaginile sunt mai mult decât edificatoare”, este mesajul publicat pe Facebook de preotul Constantin Sturzu.