CNCAV: Persoanele care au făcut prima doză cu AstraZeneca pot face rapelul cu un vaccin ARN mesager fără recomandare

CNCAV: Persoanele care au făcut prima doză cu AstraZeneca pot face rapelul cu un vaccin ARN mesager fără recomandare
Foto: Ro Vaccinare / Facebook

Comitetul Național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a anunțat că persoanele care la prima doză au primit serul produs de AstraZeneca, la rapel pot primi un vaccin ARN mesager fără recomandare. Precizarea vine în contextul în care interesul populației pentru vaccinare anti-COVID-19 cu serul AstraZeneca a scăzut considerabil, așa că membrii CNCAV au propus Ministerului Sănătății să se renunțe la acest vaccin.

CNCAV, mesaj pentru cei care s-au vaccinat cu ser AstraZeneca

„Persoanele care au făcut prima doză cu AstraZeneca pot face rapelul cu un vaccin ARN mesager fără recomandare!

Se permite vaccinarea cu un alt tip de vaccin pe bază de ARN mesager, la doza a doua, pentru toate persoanele care au fost vaccinate cu prima doză de Vaxzevria/AstraZeneca și care optează pentru schimbarea vaccinului.

În acest caz nu este nevoie de recomandare medicală specială”, se arată într-o postare pe Facebook.

CNCAV ține să amintească faptul că persoanele care au avut COVID-19 și s-au vindecat pot, de asemenea, să se vaccineze.

Intervalul maxim între prima și a doua doză:

  • până la 42 de zile pentru vaccinul Moderna;
  • până la 42 de zile pentru vaccinul Pfizer BioNTech;
  • până la 12 săptămâni pentru vaccinul Vaxzevria (AstraZeneca).

Cei care depășesc aceste intervale pot veni oricând să primească a doua doză. Ei nu vor fi refuzați.

„Dacă o persoană dezvoltă infecție cu SARS CoV-2 după administrarea dozei 1 de vaccin împotriva COVID–19 aceasta va putea fi vaccinată după vindecare, prin continuarea schemei inițiale de vaccinare cu același produs, adică se va administra doar doza a-2-a”, se mai arată în postare.

CNCAV mai precizează că vaccinarea anticoronavirus este recomandată și femeilor gravide, celor care alăptează ori care încearcă să rămână însărcinate acum sau care ar putea rămâne însărcinate în viitor.

România va renunța la vaccinarea anti-COVID-19 cu serul AstraZeneca

Pe 23 noiembrie, Valeriu Gheorghiță, președintele CNCAV, a declarat că membrii Comitetului au convenit și au propus deja Ministerului Sănătății să se renunțe la vaccinarea anticoronavirus cu serul AstraZeneca. Propunerea vine în contextul în care interesul populației pentru vaccinarea cu acest ser a scăzut foarte mult. Sunt zile în care nu se imunizează nimeni cu acest vaccin.

„În ședința CNCAV de săptămâna trecută, în unanimitate, s-a luat decizia de a propune Ministerului Sănătăţii să renunţăm la vaccinul de la AstraZeneca din ianuarie 2022, ţinând că e un număr foarte mic de persoane care se vaccinează cu acest tip de vaccin, ţinând cont de faptul că flacoanele sunt multidoză, cu zece doze şi procentul de doze care sunt sacrificate este foarte mare”, explicat Valeriu Gheorghiță, la acea vreme.