CNCD: Cei doi elevi de gimnaziu descalificați de Ministerul Educației după ce s-au clasat în primii 4 la Olimpiada de Securitate Cibernetică pentru clasa a IX-a au fost discriminați

CNCD: Cei doi elevi de gimnaziu descalificați de Ministerul Educației după ce s-au clasat în primii 4 la Olimpiada de Securitate Cibernetică pentru clasa a IX-a au fost discriminați
Foto: Pixabay

Ministerul Educației și Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB) i-a discriminat pe cei doi elevi de clasele a VII-a și a VIII-a, clasați în primii 4 la faza pe Capitală a Olimpiadei de Securitate Cibernetică (OSC) 2024 și ulterior descalificați, consideră Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD, potrivit de Edupedu.ro.

Cei doi elevi au participat la Olimpiada de Securitate Cibernetică, destinată elevilor de liceu prin regulament, cu aprobarea înscrierii din partea Inspectoratului școlar.

CNCD consideră că în urma descalificării, elevilor le-a fost încălcat dreptul la învățătură consacrat de articolul 32 din Constituția României.

„Garantarea acestui drept implică asigurarea egalității de șanse, oferind pentru fiecare elev ajutor și resurse în funcție de caracteristicile și nevoile individuale. Participarea la astfel de competiții reprezintă o formă de perfecționare și de evoluție la nivel profesional a fiecărui elev, dar este importantă promovarea și permiterea înscrierii indiferent de vârstă în condițiile obținerii unui punctaj care ar permite calificarea la etapele ulterioare”, spune CNCD.

Elevii nu ar fi trebuit să fie descalificați pe criteriul vârstei atât timp cât s-au înscris să rezolve aceleași subiecte ca toți ceilalți elevi de la nivelul respectiv, adică clasa a IX-a, și după aceleași criterii de punctare și clasificare valabile în Olimpiadă, potrivit Consiliului.

„Colegiul apreciază că participarea la competițiile școlare se impune a fi accesibilă și permisă tuturor elevilor, întrucât fiecare are dreptul să primească o educație care să dezvolte abilitățile la întregul potențial al fiecăruia. Prin urmare, aplicarea acestor prevederi de către Ministerul Educației și Inspectoratul Școlar al Municipiului București izvorâte din regulamente pot constitui fapte de discriminare conform art. 2 alin. (1) coroborat cu art. 11 alin. (1) și (2) din O.G. 137/2000 privind prevenirea tuturor formelor de discriminare, republicată”, scrie CNCD într-un document citat de Edupedu.ro.

Urmăriți B1TV.ro și pe