Col. Corneliu Pavel: Minele marine pot fi un pericol pentru tranzitul navelor comerciale. Forțele Navale, misiuni de cercetare pe aproximativ 30.000 de kilometri pătrați din Marea Neagră (VIDEO)

Col. Corneliu Pavel: Minele marine pot fi un pericol pentru tranzitul navelor comerciale. Forțele Navale, misiuni de cercetare pe aproximativ 30.000 de kilometri pătrați din Marea Neagră (VIDEO)
Foto: Facebook @ Forțele Navale Române

Minele marine pot fi un pericol pentru tranzitul navelor comerciale, astfel că Forțele Navale Române desfășoară misiuni de cercetare a zonei din responsabilitate, pe o suprafață din Marea Neagră care reprezintă aproximativ 30.000 de kilometri pătrați, a declarat col. Corneliu Pavel de la Forțele Navale, duminică, la Special B1 cu Nadia Ciurlin.

Col. Corneliu Pavel, Forțele Navale Române, pe B1 TV: „Suntem acolo unde trebuie, suntem la datorie”

Întrebat în contextul operațiunii de duminică seară cât de aproape pot ajunge de țărm aceste mine și dacă reprezintă ele un pericol pentru turiști, militarul a explicat: „Minele marine de acest fel plutesc în derivă în funcție de curenții marini și de vântul care este în zonă, la suprafața mării mă refer. Aceste mine marine, iată, mă refer aici strict la apele din zona de responsabilitate a Forțelor Navale Române, au fost descoperite din timp”.

„Prima, mina din luna martie care a fost distrusă, a fost distrusă la o distanță de aproximativ 70 de kilometri de litoral, deci nu a reprezentat niciun pericol pentru turiști. Cea de-a doua a fost la o distanță de aproximativ 3,5 – 4 kilometri de litoral, nici această mină nu în pericol turiștii care se află în prezent la plajă pe litoralul românesc”, spune col. Corneliu Pavel.

„La o distanță de 3,5 kilometri, 4,5 kilometri, nu cred că reprezintă un pericol pentru turiști, dar minele marine, în general, care sunt în derivă în raioanele noastre pe pasele comerciale, ele pot fi un pericol pentru tranzitul navelor comerciale”, a continuat el.

„Tocmai de aceea, Forțele Navale Române desfășoară misiuni de cercetare a zonei din responsabilitate, și mă refer aici la apele teritoriale, zona contiguă și zona economică exclusivă a României, pe o suprafață din Marea Neagră care reprezintă aproximativ 30.000 de kilometri pătrați, de două ori mai mult decât Dobrogea, deci noi desfășurăm misiuni sistematic cu navele noastre, cu elicopterele Puma Naval și cu alte mijloace pe care le avem la dispoziție, pentru a asigura siguranța navigației pe pasele de la sud la nord, de la nord la sud”, a adăugat colonelul.

„Direcția Hidrografică Maritimă este autoritatea din România – și e în subordinea noastră – care a emis avize pentru navigatori cu pasele recomandate de intrare în porturile maritime românești, mă refer la Mangalia, Constanța, Sulina și Midia. Așadar, suntem acolo, suntem acolo unde trebuie, suntem la datorie pentru a asigura securitatea conform misiunilor constituționale pe care le avem de îndeplinit”, a mai spus militarul Forțelor Navale Române.

Urmăriți B1TV.ro și pe