Concedieri la CFR: 3.000 de posturi desfiinţate, program redus cu două zile lunar

Concedieri la CFR: 3.000 de posturi desfiinţate, program redus cu două zile lunar
Foto: farm6.static.flickr.com

Societatea CFR Marfă a anunțat că va restructura 3000 de posturi prin concedieri colective și că va reduce programul de lucru cu două zile lucrătoare pe lună, pentru a diminua pierderile și a se încadra în bugetul de salarii aprobat, anunță Mediafax.

În comunicatul, remis media luni,  SNTFM CFR Marfă se arată că sociatatea, aflată pe lista companiilor cu capital de stat monitorizate de FMI, va intra într-un program de restructurare, în vederea reducerii cheltuielilor și  încadrării în fondul de salarii.

„În acest sens, în conformitate cu prevederile legale în vigoare şi Contractul Colectiv de Muncă (CCM) pe anul în curs, începând cu prima decadă a lunii iulie 2011 se va pune în practică un program de concediere colectivă prin reducerea a 3.000 de posturi, de asemenea, în următoarele şase săptămâni, tot din considerentele precizate anterior, se va reduce programul de lucru cu două zile, începând cu 23 mai 2011 pentru perioada menţionată mai sus (respectiv din 30 de zile lucrătoare se vor lucra 28)”, potrivit sursei citate.

Conducerea societății precizează că sindicatele care au semnat Contractul Colectiv de Muncă au fost consultate în această privință în 18 mai, respectându-se astfel prevederile Legii 53 /2003, art. 52, aliniatul 3.

Sindicatele lucrătorilor de la CFR Marfă se opun acestei decizii, despre care susțin ei că nu s-ar încadra în normele stabilite prin Contractul Colectiv de Muncă.

„Reducerea programului de lucru de la cinci la patru zile provoacă lucrătorilor o pierdere salarială de 20 la sută care se adaugă unei reduceri a veniturilor salariale de 30 la sută, stabilite anul trecut şi valabilă şi pentru anul 2011 şi vine pe fondul reducerilor de personal. În prezent în cadul Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Marfă CFR Marfă SA are loc concedierea colectivă a 3.000 de angajaţi, dintre care 2.581 de lucrători urmând să intre în şomaj, diferenţa de 419 având vârsta de pensionare”, se arată în comunicatul sindicatelor.