Confuzie în rândul funcționarilor după introducerea certificatelor verzi în instituții. Primarii își trimit angajații să lucreze de acasă

Confuzie în rândul funcționarilor după introducerea certificatelor verzi în instituții. Primarii își trimit angajații să lucreze de acasă
STS a explicat pașii prin care cei interesați obțin certificatul digital UE privind COVID. Foto: Hepta - Abaca Press / Utrecht Robin/ABACA

Noile restricții impuse de Comitetul Național pentru Situații de Urgență și care vizează impunere certificatului verde pentru accesul în instituțiile publice au creat o mare confuzie în raândul angajaților din primării.

Confuzie după introducerea certificatelor verzi în instituții

Nimeni nu înțelege logica noilor măsuri, având în vedere că primarii și funcționarii nevaccinați pot merge la serviciu, dar n-au acces în primăriile învecinate, ori în alte instituții vitale pentru desfășurarea activității, precum ministere, prefectură, Consiliul Județean, Inspectoratul Școlar și așa mai departe, relatează digi24.

Pe de altă parte, odată cu intrarea în vigoare a măsurilor cetățenii nu pott călca pragul instituțiilor fără să prezinte certificatul verde. Cu toate acestea, primarii și funcționarii pot intra liber.

Tocmai din cauza noilor restricții, unii primari deja și-au trimis angajații nevaccinați să lucreze de acasă, iar alții speră să-și convingă subalternii să se imunizeze.

Potrivit Digi24, măsuri pentru funcționarii nevaccinați s-au luat, deja, în primăria Budești, din Călărași. Pentru că sunt mulți angajați nevaccinați, primarul i-a trimis să lucreze de acasă.

Acces doar pe baza certificatului verde

Una dintre măsurile adoptate de către CNSU este ca accesul în instituțiile publice să se realizeze doar în baza certificatului verde pentru COVID-19, mai exact accesul va fi permis, în următoarele 30 de zile, doar persoanelor vaccinate sau celor trecute prin boală, după cum a anunțat Raed Arafat.

La intrare în clădirile publice, oficiale e obligatorie prezentarea certificatului verde pentru vaccinat sau trecut prin boală sau testat, pentru toți cei care sunt din afara sistemului care lucrează, adică vizitatorii”, a declarat Raed Arafat.

În acest context, el a explicat, în timpul conferinței de presă de vineri și în ce condiții își vor putea plăti românii taxele la primărie sau cum își vor putea rezolva problemele pe care le au în instituțiile publice, dacă nu sunt vaccinați și nu pot intra în incinta clădirii.