Consiliul de Securitate ONU: În Libia acțiunile militare vor începe în câteva ore

Consiliul de Securitate ONU: În Libia acțiunile militare vor începe în câteva ore
Foto: thehivedaily.com

Consiliul de Securitate ONU a anunțat, joi, că vor fi luate toate măsurile necesare pentru protejarea civilior din Libia. Astfel că, prin rezoluția ONU sunt autorizate acțiuni militare împotriva forțelor conduse de liderul libian Muammar Gaddafi.

Mai multe țări, printre care Franța, Canada, Norvegia, și Danemarca au declarat că în câteva ore vor începe să intervină în Libia, informează The Sydney Morning Herald.

Purtătorul de cuvânt al guvernului francez, Francois Baroin, a afirmat că scopul intervențiilor militare este de „a proteja poporul libian și de a le asigura libertatea, ceea ce înseamnă că regimul Gaddafi va cădea”.

Rezoluția ONU a fost votată de 10 state din 15. Rusia, China și Germania s-au obținut de la vot.

Reacții internaționale

Prim ministrul australian, Julia Gillard, și Ministrul de Externe, Kevin Rudd, au declarat că această rezoluție reprezintă un pas înainte față de violențele care au loc în Libia.

De asemenea, Guvernul Statelor Unite a spus că este pregătit în orice moment să intervină alături de celălalte țări membre ale Consiliului de Securitate.

Polonia exclude participarea sa la o forță de atac în Libia, însă intenționează să acorde un sprijin logistic umanitar.

Canada va trimite șase avioane de vânătoare de tip CF-18, iar Marea Britanie a anunțat că vor fi trimise aeronave echipate cu arme performante din bazele militare situate în sudul Angliei.

China și Germania nu au fost de acord cu decizia actacurilor militare, declarând că „nu trebuie ca statele membre să intre în această confruntare pentru că singurele rezultate obținute vor fi câteva victime”.

De asemenea, țările care s-au îndoit în privința intervenției militare au fost Rusia, India și Africa de Sud.

Ultima oră
01:23 - Klaus Iohannis, la Adunarea Generală a ONU de la New York: România crede cu tărie că valorile democratice și o ordine internațională bazată pe reguli sunt fundamentale pentru un viitor mai sigur și mai bun (VIDEO)
00:00 - Ministrul Mediului a discutat cu Tiberiu Boșutar, activistul bătut crunt într-o pădure din Suceava, fieful lui Gheorghe Flutur. Tanczos Barna: Sper să se facă lumină cât mai repede în acest caz
23:54 - Alertă la Călimănești. Trei persoane au ajuns de urgență la spital, după ce o mașină a căzut pe acostamentul căii ferate
23:38 - Octavian Berceanu: Nu am avut nicio discuție cu Florin Cîțu și Klaus Iohannis, deși mi-aș fi dorit / Baronii locali s-au obișnuit de 20 de ani să dicteze și am găsit o presiune enormă, dar am reușit să stopez presiunile politice
23:36 - USR PLUS, videoclip cu declarațiile premierului Florin Cîțu privind campania de vaccinare și valul 4: „Din minciună în minciună, campania de vaccinare a eșuat în România”
23:15 - Alexandru Rafila, despre paturile ATI: Cifrele au variat de-a lungul timpului în funcție de entuziasmul diverselor personalități politice. Numărul lor nu poate fi modificat substanțial, probabil că sunt circa 4.000 în total (VIDEO)
23:13 - Ionuț Dolănescu, decizie radicală. Sunt vizați soția și cei trei copii, dar și Maria Ciobanu
22:45 - Alexandru Rafila, despre dosarul DNA privind achiziționarea de vaccinuri: Probabil că plângerea penală vine dintr-o zonă apropiată de Vlad Voiculescu. Guvernul să facă public contractul, nu discutăm de rachete balistice (VIDEO)
22:29 - Ludovic Orban: Au fost unii colegi care m-au atacat mai rău ca cei din PSD / Florin Cîțu s-a schimbat după ce a decis să candideze la șefia partidului
22:22 - Vlad Voiculescu: Cel mai ușor pentru premier e să spună că altcineva este vinovat. Eu n-am mai văzut o țară în care campania de vaccinare să fie condusă de premier și de armată (VIDEO)