Consiliul Național al Elevilor: Condamnăm lipsa de viziune asupra unui posibil val 5 COVID. E esențial ca Ministerul Educației și cel al Sănătății să ia măsuri care să limiteze riscul de infectare din școli

Consiliul Național al Elevilor: Condamnăm lipsa de viziune asupra unui posibil val 5 COVID. E esențial ca Ministerul Educației și cel al Sănătății să ia măsuri care să limiteze riscul de infectare din școli
Foto: Consiliul Național al Elevilor / Facebook

Consiliul Național al Elevilor a solicitat Ministerului Educației și Ministerului Sănătății să adopte urgent măsuri care să limiteze riscul de infectare cu coronavirus în școli și care să asigure o educație de calitate. Reprezentanții școlarilor au criticat dur autoritățile pentru că nu au luat până acum nicio decizie și nu s-au pregătit în niciun fel, deși există pericolul unui nou val pandemic, provocat de o tulpină de SARS-CoV-2 chiar mai periculoasă decât cele de până acum.

Consiliul Elevilor cere măsuri care să limiteze riscul de infectare cu coronavirus în școli

Reprezentanții elevilor au reproșat întâi faptul că, după ce au lansat petiția „Nu mai jucați ping-pong cu educația!” adresată Ministerului Educației și Ministerului Sănătății, acestea nu au avut nici măcar o reacție. Asta deși au fost peste 45.000 de semnatari. Ei au mai precizat că au solicitat o întrevedere cu cei doi miniștri, dar nu au primit niciun răspuns.

„Consiliul Național al Elevilor consideră inacceptabilă atitudinea ignorantă a celor care ar trebui să manifeste ascultare activă a vocii cetățenilor, care solicită în regim de urgență adoptarea unor măsuri reale care să limiteze riscul de infectare din școli, dar și care să asigure o educație de calitate din perspectiva actului de predare-învățare, având în vedere pierderile generate de pandemie. Cerem public celor două ministere să trateze situația educației cu maximă responsabilitate, analizând factorii de risc la care se expun zilnic milioane de elevi și de profesori, ca urmare a lipsurilor de ordin legislativ din sistem”, a transmis Consiliul Național al Elevilor, într-un comunicat.

Consiliul Elevilor acuză autoritățile că nu se pregătesc pentru valul 5 COVID

Reprezentanții școlarilor au reproșat apoi autorităților că ignoră complet pericolul reprezentat de un al cincilea val al pandemiei. Aceștia subliniază că trebuie luate urgent măsuri de limitare a răspândirii virusului.

„De asemenea, condamnăm lipsa de viziune asupra unui posibil val 5 al pandemiei, având în vedere că noua tulpină de COVID-19 pare să ajungă și în România și, în baza experienței altor state care se confruntă cu această situație, pare să fie mult mai infecțioasă și mai transmisibilă decât variantele precedente ale virusului. Sunt necesare măsuri adoptate din timp, pentru a nu mai arunca o întreagă țară în același haos din ultimele luni”, se mai arată în comunicatul Consiliului.

În final, reprezentanții elevilor solicită Ministerului Educației și Ministerului Sănătății să ia măsuri rapide măcar acum, în al doisprezecelea ceas, pentru a nu ne confrunta cu un nou val pandemic.

„Așteptarea a luat sfârșit. Nu mai are nimeni răbdare să se reglementeze ceva ce ar fi trebuit statuat de la bun început. Este absolut esențial ca cele două ministere să ia măsuri măcar în al doisprezecelea ceas, astfel încât, după sărbători, să nu ne confruntăm cu un nou val pandemic imposibil de stăpânit, care să blocheze din nou sistemul educațional”, a declarat Silviu Morcan, președintele Consiliului Național al Elevilor.