Consumatorii de gaze și energie vor putea schimba furnizorul în 24 de ore prin intermediul unei aplicații. Când va fi pusă în funcțiune

Consumatorii de gaze și energie vor putea schimba furnizorul în 24 de ore prin intermediul unei aplicații. Când va fi pusă în funcțiune
FOTO: Pixabay.com

Consumatorii de gaze naturale și energie electrică vor avea la dispoziție șansa de a schimba furnizorii în maximum 24 de ore, cu ajutorul unei aplicaţii care aparține de Autoritatea Naţională de Reglementare.

Conform unei directive europene până în anul 2026 consumatorii vor putea schimba furnizorul în 24 de ore și nu în termen de 21 de zile, așa cum  prevede legislaţia românească în momentul de față.

Consumatorii de energie și gaze vor putea schimba furnizorul în 24 de ore

„Undeva în luna septembrie, acest program se termină şi foarte probabil în cursul acestui an vom pune în funcţiune această aplicaţie. Aceasta presupune, practic, o bază de date cu toţi consumatorii de energie electrică şi gaze naturale din România. Din momentul în care operaţionalizăm această aplicaţie, toate iniţierile de schimbare a furnizorului se vor face prin această platformă.

Indiferent dacă un client merge la centrul de relaţii cu clienţii şi semnează fizic contractul acolo, operatorii vor intra în baza de date şi vor opera modificările. De asemenea, clientul poate accesa această aplicaţie şi va iniţia de acolo schimbarea furnizorului”, a specificat Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedintele instituţiei.

Totodată, în cazul în care procesul de schimbare a furnizorului  nu este realizat printr-o singură bază de date și nu este digitalizat, modificarea în 24 de ore nu se va putea efectua, a mai adăugat Negy-Bege, conform Antena3.ro.

În ce stadiu se află proiectul

„ Proiectul este finanţat din fonduri europene nerambursabile în proporţie de 98%. Odată cu finalizarea proiectului, această iniţiativă demonstrează, încă o dată, importanţa pe care ANRE o acordă optimizării proceselor operaţionale, în scopul diminuării birocraţiei şi consolidării concurenţei în sectorul energiei”, a menționat Chiriţă în luna mai.

Situația actuală a capitolului energetic a arătat că e nevoie de o Uniune Europeană mai integrată şi mai solidară inclusiv în ceea ce priveşte investiţiile în sectorul energetic.

„Provocările din ultimii ani ne obligă să luăm decizii rapide şi eficiente pentru a atenua efectele crizelor pe care le parcurgem. Una dintre soluţii este promovarea energiei regenerabile, dublată de creşterea capacităţii de stocare în vederea atenuării dezechilibrelor din sistem, fapt care ar conduce la reducerea sau eliminarea dependenţei de gazul din import şi ar contribui la atingerea obiectivelor asumate la nivel european”, a completat preşedintele ANRE.

Urmăriți B1TV.ro și pe