CORONAVIRUS | Hong Kong: Primul caz dovedit din lume de reinfectare cu COVID-19

CORONAVIRUS | Hong Kong: Primul caz dovedit din lume de reinfectare cu COVID-19
Foto: Hepta

Un bărbat din Hong Kong, care inițial a fost infectat cu noul coronavirus în martie și s-a recuperat complet, a fost reinfectat după mai mult de patru luni în urma unei călătorii în străinătate, au raportat cercetătorii luni.

„Prima documentație din lume” a unui pacient care s-a reinfectat cu SARS-CoV-2

Studiul preimprimat, realizat de o echipă de la Universitatea din Hong Kong, se dorește a fi „prima documentație din lume” a unui pacient care s-a recuperat de Covid-19 și s-a reinfectat. Cercetătorii au secvențiat genomul primei și celei de-a doua infecții pentru a arăta că tulpinile de virus erau diferite, sugerând că a fost reinfectat.

Descoperirile, care nu au fost revizuite de la egal la egal, au implicații potențiale pentru utilizarea vaccinului, precum și politicile bazate pe conceptul de imunitate a efectivelor care presupun că cei care se recuperează de virus este puțin probabil să fie reinfectați, scrie washingtonpost.com. Deși au existat multe rapoarte anecdotice despre reinfecție, până în prezent, acestea nu au fost confirmate și rămâne necunoscut cât de des pot apărea.

Faptul că bărbatul nu a avut simptome a doua oară sugerează că sistemul său imunitar l-a protejat de boli, deși nu a oprit reinfecția.

Autorul studiului Kwok-Yung Yuen și colegii săi sugerează în lucrarea lor că imunitatea efectivelor este puțin probabil să elimine singură coronavirusul și că un potențial vaccin cu covid-19 nu poate oferi imunitate pe toată durata bolii.

Pe de altă parte, unii imunologi au subliniat că acest caz nu a fost o surpriză și au oferit o interpretare mai pozitivă a rezultatelor.

„Acesta este un exemplu de manual despre cum ar trebui să funcționeze imunitatea”, a arătat luni Akiko Iwasaki, expert în imunologie la Universitatea Yale , referindu-se la lipsa simptomelor bărbatului.

Iwasaki a spus, de asemenea, că cercetarea nu are „niciun impact” asupra succesului unui potențial vaccin contra coronavirusului.

„Vaccinurile pot provoca un nivel de imunitate mult mai ridicat la o persoană care poate bloca reinfecțiunea sau cel puțin o poate închide la un nivel necontagios”, a scris ea ca răspuns la întrebările unui reporter.

Bărbatul s-a reinfectat cu Covid-19 în Europa

Bărbatul din Hong Kong al cărui caz a fost studiat, un lucrător în domeniul IT de 33 de ani, cu istoric de sănătate raportat, a fost testat pentru prima dată pozitiv pentru coronavirus la sfârșitul lunii martie. Simptomele sale includeau febră și tuse și el a fost internat.

Acesta a fost eliberat la jumătatea lunii aprilie după ce a fost testat negativ și nu a mai avut simptome. Însă, după ce a vizitat Spania prin Marea Britanie în august, a fost retestat pozitiv la întoarcerea în Hong Kong, în ciuda aparentului asimptomatic.

La început, medicii au crezut că ar putea fi un purtător persistent al virusului, scriu autorii studiului, dar au secvențiat genomul primelor și celei de-a doua infecții pentru a arăta că tulpinile virusului erau diferite, indicând că fusese reinfectat.

Reinfecția bărbatului poate sugera că nivelul imunității după o infecție poate fi mai mic decât sperau mulți, sau poate scădea în timp sau poate apărea într-un spectru, de exemplu, oferind protecție imună parțială.

Lucrarea descrie că, deși pacientul nu avea anticorpi detectabili la momentul celei de-a doua infecții, el i-a dezvoltat ulterior.

Ultima oră
19:24 - Scandalul momentului în online-ul românesc. Autorul postării controversate spune că a glumit: „Femeile disponibile pentru sex să poarte un cerculeț la rever. Două cerculețe pentru sex în grup”
19:08 - Explozie a cazurilor de COVID în București. Vlad Voiculescu, după ce avertizase că lipsesc 4.000 de teste pozitive din ultimele zile: „Minunea de după congresul PNL! – 653 cazuri duminică, 2.559 luni”
19:03 - Ursula von der Leyen, despre explozia prețului la gaze: „Ceea ce vedem este un fenomen global, nu doar unul existent în Europa”
18:51 - Iohannis, nemulțumit de cifrele campaniei de vaccinare. Mesaj tăios în prezența Ursulei von der Leyen: „Dacă ne-am fi vaccinat, nu am mai fi avut restricții”
18:44 - Ursula von der Leyen anunță că România a primit undă verde din partea Comisiei privind PNRR: „Nu e finalul călătoriei. Trebuie să implementăm aceste proiecte”
18:28 - Florin Cîțu, despre PNRR: Sunt incluse 107 investiții și 64 de reforme. Până la sfârșitul anului vom primi prefinanțarea de 3,8 miliarde de euro (VIDEO)
18:25 - Klaus Iohannis, în cadrul vizitei Ursulei von der Leyen, după aprobarea PNRR: „Avem o responsabilitate uriașă, pentru a ne asigura că fondurile europene vor schimba fața României”
18:19 - Proiect de lege: Certificatul COVID, obligatoriu pentru personalul medical. În caz contrar se va suspenda contractul de muncă pentru 30 de zile
18:05 - Pfizer anunță că a început să testeze noul său medicament cu administrare orală, care ar putea preveni Covid-19
18:00 - De ce o sfătuiește Mitică Dragomir pe Simona Halep să se retragă din tenis