Covasna: După primarul din Sfântu Gheorghe, şi edilul din Târgu Secuiesc a refuzat să arboreze steagul României de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni. Ce au păţit cei doi

Covasna: După primarul din Sfântu Gheorghe, şi edilul din Târgu Secuiesc a refuzat să arboreze steagul României de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni. Ce au păţit cei doi

Gest sfidător la adresa României, cu ocazia Ziua Maghiarilor de Pretutindeni.

Primarul municipiului Târgu Secuiesc, Bokor Tibor, nu a arborat, miercuri, şi drapelul României alături de steagurile roşu-alb-verde (culorile de pe drapelul Ungariei) care decorează localitatea în cinstea Zilei Maghiarilor de Pretutindeni.

Pentru gestul său, edilul a fost amendat de Prefectura Covasna, cu o sumă modică: 5.000 de lei.

„Ca urmare a nearborării, în data de 14 martie 2018, a Drapelului României, alături de Drapelul Ungariei, drapel arborat în mai multe locuri din centrul municipiului Târgu Secuiesc, încălcându-se, astfel, prevederile Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României de către autorităţile şi instituţiile publice, respectiv de arborare a Drapelului României împreună cu Drapelul Ungariei, Primarul municipiului Târgu Secuiesc a fost sancţionat contravenţional cu amendă în cuantum de 5.000 lei. Sancţiunea a fost aplicată în temeiul art. 24 alin(1) lit.g din H.G. nr.1157/2001”, se arată într-un comunicat de presă al Prefecturii Covasna, citat de Agerpres.

Articolul 7 din Legea nr. 75/1994 şi art. 6 din H.G. nr. 1157/2001 stipulează că drapelele altor state pot fi arborate pe teritoriul României numai împreună cu drapelul naţional şi numai cu prilejul vizitelor cu caracter oficial de stat, al unor festivităţi şi reuniuni internaţionale, pe clădiri oficiale şi în locuri publice stabilite cu respectarea prevederilor legale.

Primarul municipiului Târgu Secuiesc, Bokor Tibor, nu a putut fi contactat pentru a-şi exprima punctul de vedere în legătură cu acest aspect.

Din aceleaşi considerente, Prefectura Covasna l-a amendat miercuri şi pe primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, tot cu 5.000 de lei, pentru că nu a dat curs somaţiei de a arbora şi drapelul României, alături de steagurile roşu-alb-verde.

Marţi, după primirea somaţiei, conducerea Primăriei Sfântu Gheorghe a dat publicităţii un comunicat de presă… halucinant.

Primăria susţine nici mai mult, nici mai puţin că „drapelul naţional unguresc” nu este acelaşi lucru cu „drapelul Ungariei”. Primăria din Sfântu Gheorghe spune că, în contextul pregătirilor pentru comemorarea a 170 de ani de la Revoluţia din 1848-1849, a decorat centrul oraşului cu „panglici de culori naţionale ungureşti, piaţa Libertăţii cu drapel naţional unguresc, iar câteva străzi cu cocarde roşu-alb-verde”, subliniind că „niciunul dintre aceste simboluri nu este drapelul oficial al Ungariei, drapelul naţional unguresc nefiind acelaşi lucru cu drapelul Ungariei”.

Conducerea primăriei a mai precizat că invitatul de onoare al sărbătorii de la Sfântu Gheorghe va fi Lazar Janos, şeful de cabinet al premierului Ungariei, Viktor Orban, iar „drapelul Ungariei va fi arborat lângă steagul României numai cu ocazia vizitei dânsului pe ziua de 15 martie”.

15 martie este Ziua Maghiarilor de Pretutindeni.

Urmăriți B1TV.ro și pe