COVID-19 a lăsat portița deschisă pentru virusuri cunoscute şi mai puţin cunoscute care ne lovesc din toate direcţiile

COVID-19 a lăsat portița deschisă pentru virusuri cunoscute şi mai puţin cunoscute care ne lovesc din toate direcţiile
Foto: Hepta.ro

Virusuri cunoscute şi mai puţin cunoscute atacă în toate colţurile lumii, atrag atenţia specialiştii, dând exemplul meningitei, hepatitei de cauză necunoscută, variolei maimuţei si, mai nou, al poliomielitei care de câteva luni se transmite comunitar în Marea Britanie.

Creștere spectaculoasă a agresivității virusurilor de tot felul

O serie de boli infecţioase, nu doar COVID-19, cunosc o creştere spectaculoasă în această perioadă, atrag atenţia specialiştii. Este vorba despre cazurile de hepatită de cauză necunoscută, care se acumulează în fiecare zi – 449 de cazuri în Europa pînă la 16 iunie, cu 48 mai multe decât în urmă cu o săptămână.

Din cauza acestei boli infecţioase, 19 copii au avut nevoie de transplant hepatic până acum, notează dr. Marius Geantă, preşedintele Centrului pentru Inovaţie în Medicină InoMed, pe pagina sa de socializare, citat de Adevărul.

Virusuri cunoscute şi mai puţin cunoscute atacă în toate colţurile lumii, Foto: Pixabay

Un alt motiv este explozia epidemică de infectări cu variola maimuţei, mai spune specialistul: „Sunt 2.103 cazuri raportate la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, pe 17 iunie, 83% din cazuri în Europa. Alte rapoarte sugerează un număr aproape dublu de cazuri, confirmate sau probabile – 3.108, conform agenţiei americane Centers for Disease Control and Prevention – CDC”.

Virusul poliomielitei, depistat la Londra Lista continuă cu depistarea virusului care provoacă poliomielită, în apele uzate ale Londrei. Agenţia pentru Siguranţa Sănătăţii din Marea Britanie (UKHSA) a anunţat că s-au găsit dovezi ale transmiterii comunitare a virusului.

Nu poate fi ignorată nici epidemia de meningită la adulţi – una dintre cele mai grave din SUA, cu 24 de cazuri înregistrate şi 7 decese.

Octavian Jurma, previziuni sumbre: Când începe școala, clasele vor fi abatoare de infectare

În ceea ce priveşte infecţia cu noul coronavirus, nu putem considera că am scăpat, atrage atenţia cercetătorul Octavian Jurma. Acesta notează că, săptămâna trecută, în România, au fost confirmate 6 noi cazuri de infecţii cu varianta BA. 5 a tulpinii Omicron.

Foto: Octavian Jurma / Facebook

Ceea ce înseamnă, adaugă Jurma, că în foarte scurtă vreme varianta va deveni dominantă la infecţiile cu SARS-CoV-2, lucru care deja se întâmplă în vestul Europei.
Analiza datelor oficiale arată că numărul de cazuri noi a crescut cu 21% faţă de săptămâna trecută, în ciuda faptului că numărul de teste a scăzut cu 8%, mai spune cercetătorul.

„Faţă de acceaşi perioadă a anului trecut, avem de două ori mai multe cazuri confirmate cu de două ori mai puţine teste! Cu toate acestea, atunci raportam zilnic, în vreme ce acum Ministerul Sănătăţii nu mai consideră necesară raportarea zilnică.

Jurma adaugă că, dacă în ţară 10% din cei internaţi cu COVID-19 sunt copii, proporţia în Bucureşti-Ilfov este de 25%. „Vine şcoala şi nu se întâmplă absolut nimic pentru a face clasele mai sigure, dimpotrivă, nici măcar masca nu va mai fi obligatorie. Clasele vor fi abatoare de infectare”, avertizează cercetătorul.

Urmăriți B1TV.ro și pe