Cozonacul, al doilea cel mai scump produs de pe masa de Paște. Cât a ajuns să coste

Cozonacul, al doilea cel mai scump produs de pe masa de Paște. Cât a ajuns să coste
Sursa foto: Captură video YouTube / Gust și Savoare

Anul acesta, cozonacul face concurență cărnii de miel la capitolul preț. Produsul de patiserie este al doilea cel mai scump preparat de pe masa de Paște. Un cozonac pufos, cu ciocolată și glazură, poate să coste și 200 de lei. Nici cei tradiționali nu sunt cu mult mai ieftini.

În timp ce românii se resemnează și plătesc prețul care li se cere, reprezentanții Patronatului Român din Industria de Morărit și Panificație (ROMPAN) subliniază faptul că, indiferent de ingrediente, un cozonac premium ar trebui să coste jumătate din cât costă în prezent.

Cât ar trebui să coste un cozonac premium, potrivit calculelor ROMPAN?

În magazine, patiserii, dar și pe internet, găsim câte și mai câte sortimente de cozonaci. Cel cu nucă, stafide, cacao și rahat, deși nu este nici pe departe cel mai sofisticat, în unele locuri, ajunge să coste și 150 de lei per kilogram.

„De la producător nu pleacă așa în niciun caz, vă spun. Și este păcat că se profită de aceste sărbători, ca să umblăm cu adaosuri comerciale așa de mari, încât oamenii o să ajungă să cumpere cu felia”, a spus Aurel Popescu, președintele ROMPAN, citat de Știrile ProTV.

De altfel, potrivit calculelor făcute de reprezentanții ROMPAN, un cozonac clasic, cu ingrediente premium, nu ar avea de ce să fie mai mult de 100 de lei.

„Sunt mulți din zona patiserii, cofetării care spun că taxa pe valoare adăugată e 19%. La cozonac, ROMPAN a reușit și a discutat cu ministrul Agriculturii, cu Guvernul și TVA-ul la cozonac este 9% nu 19%. Să nu se profite că TVA-ul este la fel că la celelalte produse cu zahăr adăugat”, a spus Aurel Popescu, președintele ROMPAN.

Cozonacul de Paște, de la 11 la 200 de lei

Unele patiserii vând cozonaci porționați deja. O felie frumos împachetată costă în jur de 10 lei, însă se pot cumpăra și sferturi sau jumătăți dintre cozonac.

Există și locuri în care prețul cozpnacilor este încă accesabil. La o mică brutărie din Capitală, unde se vând trei tipuri de cozonaci, cei cu nucă, rahat, stafide și cacao costă până-n 40 de lei, în timp ce varianta cu mai multă umplutură ajunge la prețul de 66 de lei.

„Zahărul s-a mai ieftinit un pic, ingredientele sunt la fel – zahăr, ouă ulei, unt, nu s-au mai scumpit. Cacaua care s-a scumpit mai mult și stafidele sunt un pic mai scumpe”, a spus Maria Stanciu, șefa unei brutării.

Cei care vor pe masa de Paște un cozonac mai sofisticat, cu mai multe tipuri de ciocolată, cremă de fructe și glazură trebuie să scoată din buzunar chiar și 200 de lei per kilogram. La polul opus, în supermarketuri, unele sortimente se vând și cu 11 lei la promoție.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`