Creatură bizară descoperită în Delta Dunării: „Merge pe uscat cu aripile din faţă“. Specialiștii trag semnalul de alarmă (FOTO)

Creatură bizară descoperită în Delta Dunării: „Merge pe uscat cu aripile din faţă“. Specialiștii trag semnalul de alarmă (FOTO)
Foto: Brady Rogers

O specie mai puțin obișnuită de somn a fost descoperită în Delta Dunării, un pește imens, negru, care se deplasează inclusiv pe uscat, folosing aripile din față, informează Digi24. Specialiștii atenționează cu privire la riscul pe care peștele uriaș îl reprezintă pentru sturioni, aflați pe cale de dispariție.

Somn african din Delta Dunării / Foto: Digi24

Somnul african poate afecta întreaga resursă piscicolă, spun pescarii, îngrijorați după ce mai multe exemplare au fost descoperite în acest an în Delta Dunării.

„Situația aceasta riscă să distrugă și ultimele exemplare de sturion din România”, a declarat Gyorgy Deak, directorul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecția Mediului (INCDPM).

„Somnul african mănâncă orice, trebuie luate măsuri urgente”

Pentru peisajul autohton, somnul african este o creatură bizară, care în opinia unor pescari, a fost scăpată din niște crescătorii. Eduard German, un pescar în vârstă de 54 de ani, din Tulcea, a capturat un astfel de exemplar.

„E clar că nu este pește de-al nostru. Merge pe uscat cu aripile din față. Cineva sigur l-a scăpat dintr-o crescătorie. În ultimele zile, am prins mai multe exemplare. Sunt morți în vintire și zilnic găsesc vreo trei”, a declarat pescarul.

Singura soluție este capturarea somnului african, pentru protejarea ecosistemului, a declarat Deak, directorul general INCDPM.

„Nu e de joacă cu această specie. Practic, mănâncă tot şi vom avea un declin la toate populaţiile de peşti. Dacă mănâncă orice, vă daţi seama ce se va întâmpla cu puii de sturion! Singura soluţie este să-l prinzi şi să-l elimini.

Am înţeles, şi sper să fie adevărat, că iarna nu supravieţuieşte la temperaturi mai joase de 15 grade Celsius, dar chiar şi aşa trebuie luate măsuri urgente. Dacă mergem pe varianta aceasta, noi avem o zonă în care apă e caldă, el poate să supravieţuiască şi apoi să atace din nou. Trebuie luate măsuri urgente”, a precizat Deak.

Potrivit legii, în România nu se mai pescuiește sturion din anul 2006. Dunărea de Jos este ultima zonă a UE unde se mai găsește sturion sălbatic.