Lovitură în dosarul fostului ministru de Interne, Cristian David: Fostul său șef de cabinet a spus în fața judecătorilor că a făcut declarațiile la presiunea procurorului care ancheta cazul

Lovitură în dosarul fostului ministru de Interne, Cristian David: Fostul său șef de cabinet a spus în fața judecătorilor că a făcut declarațiile la presiunea procurorului care ancheta cazul
Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Declarație șoc dată de Valeriu Nițescu, fostul șef de cabinet al ministrului de Interne, Cristian David, în fața completului de 5 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Acesta a declarat că declarații făcute în faza de urmărire penală în dosarul în care și el și fostul ministru sunt inculpați au fost făcute la presiunile la care a fost supus de către procurorul care anchetat cazul.

În acest dosar, completul de trei judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție i-a condamnat pe Cristian David și pe Valeriu Nițescu la 5 ani de închisoare cu executare. Procesul se află acum în faza de apel.

Cristian David a fost trimis în judecată de DNA, pe 16 iulie 2015, alături de Gheorghe Doliu, Valeriu Roger Nițescu și Marian Cristinel Bîgiu, prefect al județului Buzău la data comiterii faptei.

În rechizitoriu, procurorii au arătat că, în calitate de ministru al Internelor și Reformei Administrative, în cursul anului 2007, prin intermediul lui Nițescu, Cristian David a pretins, iar, în luna februarie 2008, a primit 500.000 de euro de la un denunțător, beneficiar al unor drepturi litigioase.

Suma respectiva ar fi fost pretinsă și primită de David pentru a-și exercita atribuțiile de îndrumare și coordonare a activității prefecților într-o modalitate care să asigure emiterea unui titlu de proprietate asupra unui teren de 15 hectare, aflat în intravilanul municipiului Buzău, de către Comisia județeana pentru stabilirea dreptului de proprietate.

Cristian David ar fi luat legătura cu Marian Bîgiu, prefect al județului Buzău la acea dată, solicitându-i ajutorul în acest sens.

În schimbul promisiunii de exercitare a influenței, Valeriu Roger Nițescu, în calitate de șef de cabinet al ministrului de Interne și Reformei Administrative, ar fi pretins și primit de la aceeași persoana 600.000 de euro.

Ultima oră
19:55 - Ursula von der Leyen a refuzat să dea mâna cu Cristian Ghinea: „Îmi pare rău!” (VIDEO)
19:54 - CNCAV: Aproape 18.000 de persoane vaccinate în ultimele 24 de ore
19:24 - Scandalul momentului în online-ul românesc. Autorul postării controversate spune că a glumit: „Femeile disponibile pentru sex să poarte un cerculeț la rever. Două cerculețe pentru sex în grup”
19:08 - Explozie a cazurilor de COVID în București. Vlad Voiculescu, după ce avertizase că lipsesc 4.000 de teste pozitive din ultimele zile: „Minunea de după congresul PNL! – 653 cazuri duminică, 2.559 luni”
19:03 - Ursula von der Leyen, despre explozia prețului la gaze: „Ceea ce vedem este un fenomen global, nu doar unul existent în Europa”
18:51 - Iohannis, nemulțumit de cifrele campaniei de vaccinare. Mesaj tăios în prezența Ursulei von der Leyen: „Dacă ne-am fi vaccinat, nu am mai fi avut restricții”
18:44 - Ursula von der Leyen anunță că România a primit undă verde din partea Comisiei privind PNRR: „Nu e finalul călătoriei. Trebuie să implementăm aceste proiecte”
18:28 - Florin Cîțu, despre PNRR: Sunt incluse 107 investiții și 64 de reforme. Până la sfârșitul anului vom primi prefinanțarea de 3,8 miliarde de euro (VIDEO)
18:25 - Klaus Iohannis, în cadrul vizitei Ursulei von der Leyen, după aprobarea PNRR: „Avem o responsabilitate uriașă, pentru a ne asigura că fondurile europene vor schimba fața României”
18:19 - Proiect de lege: Certificatul COVID, obligatoriu pentru personalul medical. În caz contrar se va suspenda contractul de muncă pentru 30 de zile