Cristian Diaconescu a subliniat că România trebuie să exploateze și să vândă resursele de hidrocarburi din Marea Neagră în următorii cinci ani. „Pentru că vor împinge atât de tare proiectul pe economia verde, încât în 2025 exploatarea din Marea Neagră, indiferent cum o faci, va fi mai scumpă decât vânzarea”, a explicat fostul ministru, miercuri, pe B1 TV, la „Se întâmplă acum!”, unde a vorbit despre redresarea europeană post-Covidși despre legarea statului de drept de accesarea fondurilor UE.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Întrebat de Tudor Barbu cât de importantă este așa-zisa „Mare Resetare” sub aspectul redresării Europei post-Covid și a schimbărilor pe care le poate aduce, Cristian Diaconescu a răspuns: „Deci, pentru acești bani, să nu uităm, ne accesăm partea noastră. Noi nu avem niciun euro pe card astăzi, nimic. Trebuie să ai proiecte, proiecte care să se adapteze și agendei europene, nu numai intereselor tale, agenda europeană însemnând climă și digital, și aceste proiecte se aprobă de statele membre, de Comisie, după care primești banii. Dacă cheltui banii aiurea sau dacă îi furi, se pot opri banii”.
„Avem resurse de hidrocarburi în Marea Neagră. Dacă în următorii cinci ani, nu vom reuși să le exploatăm și să le vindem, va fi inutil. De ce? Pentru că vor împinge atât de tare proiectul pe economia verde, încât în 2025 exploatarea din Marea Neagră, indiferent cum o faci, va fi mai scumpă decât vânzarea”, a mai spus fostul ministru.
Întrebat cum se va vedea corupția generalizată din România ultimilor 30 de ani în raport cu ceea ce avem de făcut cu banii accesați pe baza fondului european de redresare, Cristian Diaconescu a declarat: „Ne va face să pierdem în competiție. Ca să aveți un termen de referință, 750 de miliarde fond de reziliență – mie îmi spuneau italienii în martie-aprilie 2020, datorită pandemiei, faptul că ei, ca să se recupereze atunci, aveau nevoie de 550 de miliarde. În martie-aprilie, doar ca să recuperezi Italia. Deci, închipuiți-vă ce competiție va fi. Legarea statului de drept de folosirea fondurilor se va aplica. Poate să se zbată Polonia și Ungaria cât o vrea. Au un termen de grație de un an, vă spun eu, până când se termină alegerile în Ungaria. După aceea, un stat poate invoca faptul că într-un alt stat banii sunt furați și în acel moment se intră în anchetă, și se suspendă automat fondurile pentru o perioadă de trei luni”.