Cristoiu, despre nunţile care au marcat România: De la Zelea Codreanu la Mihai I

Cristoiu, despre nunţile care au marcat România: De la Zelea Codreanu la Mihai I

Pe fondul nunții iminente din sânul casei regale britanice, dintre Kate și prințul William, Ion Cristoiu a făcut o scurtă trecere în revistă a nunților memorabile care au marcat istoria României, la emisiunea Evenimentul Zilei.

Ion Cristoiu a povestit că dintre nunțile personalităților de prim rang, cea mai impresionantă nuntă a fost cea a liderului legionar Corneliu Zelea Codreanu. Nunta a avut loc, potrivit datelor menționate de Cristoiu, la Focșani și a avut o asistență de peste 10.000 de oameni. Mirii au fost îmbrăcați în straie tradiționale românești iar Elena, aleasa, nu a purtat rochie de mireasă.

În arhivele Siguranței pe care le-a studiat, Ion Cristoiu a descoperit și modelul invitațiilor precum și indicațiile transmise către agenții din toată țara care aveau sarcina să supravegheze stațiile de tren pentru a înregistra numele oamenilor care ar fi participat la eveniment.

Corneliu Zelea Codreanu, cea mai impresionantă nuntă

Legat de casa regală a României, Cristoiu a relatat povestea căsătoriei regelui Mihai I, care a cunoscut-o pe Ana și s-a logodit cu ea pe 6 decembrie, dar pentru oficierea nunții avea nevoie de permisiunea Guvernului Groza. Interesant este că Groza a amânat decizia iar Ana Pauker s-a opus vehement. Pe 30 decembrie când regele se aștepta să primească un răspuns a fost anunțat că trebuie să abdice.

În final nunta a avut loc dar în anul 1948, la Atena.