Cum să acționezi cât mai prudent atunci când apelezi la un credit de nevoi personale?

Cum să acționezi cât mai prudent atunci când apelezi la un credit de nevoi personale?

Se spune că banii nu aduc fericirea, dar când ai probleme financiare, adevărul este că banii sunt de mare ajutor. Pentru a nu ajunge în situații neplăcute pe plan financiar, este nevoie de o atitudine corectă și responsabilă în ceea ce privește bugetul de venituri și cheltuieli. Exact ca în cazul unei campanii, ar trebui să cauți să fii mereu pe plus. Doar așa vei putea economisi pentru a-ți satisface pe termen mediu și lung diverse nevoi și dorințe cu un cost mai ridicat.

Pentru că nu trăim într-o situație ideală, în anumite momente putem avea cheltuieli neprevăzute și astfel să avem nevoie de un împrumut pe termen scurt, mediu sau lung. Variante există multe pe piață, căci concurența între instituțiile de creditare este foarte mare. Credite de nevoi personale pot fi contractate de la bănci comerciale și de la instituții financiare nebancare (IFN-uri). Cele din urmă oferă în principal avantajul rapidității – primești banii repede, simplu, fără complicații, cu birocrație minimă.

În ambele variante (bănci sau IFN-uri) ești protejat de legislație în calitate de consumator de servicii financiare, deci totul este sigur, legal, onest. Trebuie doar să citești cu atenție condițiile împrumutului, să semnezi doar după ce înțelegi exact cât primești și cât și când trebuie să rambursezi în rate respectivul credit de nevoi personale. Astfel, pentru a avea doar experiențe fericite, totul este să acorzi atenție detaliilor.

Când alegi un credit de nevoi personale, este responsabil să te gândești chiar tu la variantele mai puțin dorite, în care ai putea avea probleme legate de venituri în perioada următoare. Astfel, alege o variantă cu rate fixe comode, simplu de plătit, fără un efort puternic. Caută mereu să nu fi la limită, să nu ajungi să ai presiunea unor rate greu de rambursat.

Un alt element important când alegi un credit este analiza situației generale. Ai nevoie cu adevărat de acei bani? Dacă este vorba doar de o dorință (de exemplu să își cumperi un smartphone de top), analizează dacă ai stabilitatea financiară necesară pentru o astfel de achiziție. Dacă nu, încearcă mai întâi să economisești cel puțin o parte din bani. Caută mereu să faci diferența între nevoie și dorință. Creditele sunt de obicei concepute pentru a îndeplini nevoi – de exemplu înlocuirea unui aparat frigorific defect, care nu mai poate fi reparat.

Desigur, îți poți satisface și dorințe, dar este bine ca acestea să nu pună în pericol bugetul tău general și stabilitatea financiară anterior menționată. De asemenea, când faci achiziții, caută ca acestea să fie sustenabile pe termen lung – tot cu titlu de exemplu, alege aparate electrocasnice cu termen mare de garanție și dintr-o clasă de eficiență energetică foarte bună, pentru a plăti ulterior mai puțin la factura de curent electric.

Evită capcana ratelor fără dobândă la cumpărături – nu sunt bani gratis, va trebui să rambursezi respectivele sume, chiar dacă nu ai costuri asociate pentru partea de creditare! Așadar, cumpără doar ceea ce consideri că este cu adevărat relevant și evită unele cheltuieli de care te poți lipsi, dacă analizezi în profunzime și nu te lași pradă impulsului de moment.