Dana Gîrbovan, şocată de protocolul dintre SRI şi ICCJ. „Este dincolo de imaginaţia mea ce ar putea conţine un astfel de protocol”

Dana Gîrbovan, şocată de protocolul dintre SRI şi ICCJ. Este dincolo de imaginaţia mea ce ar putea conţine un astfel de protocol

Preşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR), Dana Gîrbovan, reacţionează după ce s-a aflat că mai multe instituţii ale sistemului judiciar, inclusiv Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), au încheiat protocoale de cooperare cu Serviciul Român de Informaţii (SRI).

Ea s-a declarat şocată de faaptul că instanţa supremă a semnat un astfel de document cu un serviciu de informaţii şi că este „dincolo de imaginaţia” sa ce ar putea conţine acesta.

„Am înţeles că au fost încheiate protocoale de către Înalta Curte – sunt absolut şocată, trebuie să vă mărturisesc – de către Inspecţia Judiciară, CSM şi procurorul general. În ceea ce priveşte ICCJ, aş vrea să îl întreb pe domnul Olaru când a fost încheiat acest protocol şi cu cine, cu care anume serviciu de informaţii? (…) Pentru mine este absolut şocant să aflu că ICCJ, care este vârful puterii judecătoreşti, preşedintele Înaltei Curţi reprezintă puterea judecătorească, a semnat protocoale de colaborare cu un serviciu de informaţii, pentru că este dincolo de imaginaţia mea ce ar putea conţine un astfel de protocol”, a spus miercuri Dana Gîrbovan în plenul CSM, conform Mediafax.

„Cu mare plăcere aş face acest lucru. Am spus că toată corespondenţa pe care CSM a primit-o de la instituţiile partenere, de la cele ale sistemului judiciar, este una clasficată. Să diseminăm acum în spaţiul public data încheierii protocolului, obiectul acestui protocol, data potenţialei denunţări, unilaterale sau bilaterale acestui protocol excede unui astfel de cadru. (…) Această discuţie să o aveţi cu preşedinta Înaltei Curţi, e cea mai în măsură să aibă acest dialog”, a răspuns vicepreşedintele CSM, Codruţ Olaru.

Totodată, şefa UNJR a mai spus că e important să se afle care sunt instituţiile care au primit protocolul încheiat între SRI şi Parchetul General. „Altă problemă este vizată de protocolul de colaborare pe care îl avem declasificat şi pe care se poate discuta concret. (…) Parchetul să facă public toate instituţiile către care s-a diseminat acest protocol, au fost făcute cred că 240 de exemplare. Deci, concret, către cine a fost diseminat? A fost trimis parchetelor, instanţelor, să vedem şi acest lucru”, a mai spus Dana Gîrbovan.

Vicepreşedintele CSM, Codruţ Olaru, a anunţat miercuri că Inspecţia Judiciară (IJ), Consiliul Superior al magistraturii (CSM) şi ICCJ au încheiat procoale de cooperare SRI (Detalii AICI).