De ce a pierdut Moise Guran aproape 300.000 de lei și cum s-a jignit și scuipat cu fostul director de marketing al TVR, Anca Gheorghe

De ce a pierdut Moise Guran aproape 300.000 de lei și cum s-a jignit și scuipat cu fostul director de marketing al TVR, Anca Gheorghe

În urma unui proces de natura comercială între Biziday Consulting SRL și Anna Media SRL (firma soțului fostului director de marketing și vânzări al TVR, Anca Gheorghe) Tribunalul București a hotărât că firma lui Moise Guran trebuie să plătească aproximativ 300.000 daune reprezentând contravaloare servicii și dobânzi penalizatoare. Sentința nu este definitivă, iar Moise Guran a declarat pentru B1.ro că a făcut recurs în ianuarie, imediat după pronunțarea sentinței.

O rapidă căutare pe net din anii în care cele două firme colaborau ne aduce în față, în primele rezultate pe Google, acuzele aduse de Stelian Negrea lui Moise Guran:

Cum se fac afaceri cu statul român: "Moise Guran nu dă nimic TVR din încasările din publicitate din emisiunea "Biziday", în schimb oferă 20% TVR dintr-o pastilă de 1,5-3 minute – Clubul celor care muncesc în România", spunea Stelian Negrea pe blogul personal.

În polemica iscată în acea perioadă, jurnalistul Costi Rogozanu atrăgea atenția că un astfel de contract cu postul public nu ar fi fost niciodată posibil să se fi incheiat și cu un post privat: "Moise Guran își descrie singur și indignat superprivilegiile pe care nu le-ar fi pupat la nici un post privat în ultimii 5-6 ani, totul lasându-se cu profit frumos pentru el și ceva firimituri pentru postul public. Și dup-aia îi cere demisia lui Tănase (un alt aberant care urlă împotriva babelor care-i plătesc taxa). Bai, orice, dar nu ne luați de proști”, scrie Rogozanu pe Facebook.

În cadrul acestei înțelegeri financiare încheiate de Moise Guran prin firma sa cu televiziunea publică, a apărut la un moment dat ca parte și Anca Gheorghe, fost director de vânzări și marketing al TVR, cunoscătoare foarte bună a sistemului și o punte de legatură între oamenii cheie din TVR și Moise Guran.

Este vorba despre un contract care a avut ca obiect activități de vânzare și servicii de management al vânzării. Societatea Anana Media – care aparține lui Adrian Gheorghe, soțul Ancăi Gheorghe – a încheiat la data de 1 august 2013 contractul nr 101 pe perioadă determinată până la data de 31 decembrie 2015, cu posibilitatea prelungirii.

Contractul prevedea ca firma Ana Media să încaseze un procent de 20% din contractele de publicitate pe care le făcea pentru Biziday (emisiune, site). Anca Gheorghe i-a propus această colaborare în iunie 2013, asta după ce începând cu data de 1 februarie 2013 nu a mai ocupat funcții de conducere la TVR. Propunerea – spun ambii – ar fi venit și pe fondul relațiilor de amiciție pe care le aveau din toamna anului 2010, fiind chiar prieteni buni de familie. Moise Guran spune că a acceptat colaborarea, întrucât voia să se concentreze mai mult pe partea de jurnalism, iar timpul nu-i mai permitea antamarea unor contracte de publicitate, publicitate pe care el o dorea directă și nu prin intermediari (firme de publicitate).

Doar că în mai 2014, Moise Guran i-a suspectat pe cei doi că ar negocia contracte în numele Biziday, fără acordul lui și a propus rezilierea contractului, întâlnindu-se în acest sens cu avocații în vederea medierii.

Inițial, au ajuns la înțelegerea că acel contract să mai continuie până în luna septembrie 2014, întrucât aveau înțelegeri în derulare. Doar că a doua zi după întâlnirea de mediere, Guran a tăiat accesul la mail al firmei Anna Media și a întrerupt orice legătura cu ei, "neonorând partea finaciară din contractul cu Anna Media și anume sumele de bani pentru contractele deja încheiate în perioada derularii contractului".

Ulterior, Moise Guran a făcut plângere la poliție împotriva societății și a familiei Gheorghe pentru înșelăciune, doar că Poliția și, ulterior, Parchetul Judecătoriei Sectorului 4 au clasat cauza pe motiv că fapta reclamată nu este prevăzută de codul penal. Guran a reclamat că aceștia ar fi avut intenția să-l înșele, dar și că dna Gheorghe nu se pricepea la contracte, ea luând model cu copy/paste – aproape în totalitate – din contractele pe care le încheiase la TVR .

Drept urmare, Anna Media a deschis proces în instanță, invocand faptul că Moise Guran a fost de rea credință și a plătit Anna Media doar 45.901 euro, în condițiile în care ar fi trebuit să mai dea 559.915,02 lei. Societatea susține că toate contractele ar fi fost ofertate și manageriate de Anna Media SRL.

Printre clienți s-au numarat Toyota, Edenred,Ford, Honda, Metro, Aliantz Asigurari, Dacia, Banca Transilvania.

La vremea respectivă, spune Moise, TVR nu mai plătea nimic Biziday, iar Biziday a primit (în schimbul banilor să zicem așa) dreptul de a vinde jumătate din spațiul de publicitate. În plus, Biziday dădea TVR 20% din parteneriate doar pentru asigurarea spațiului de emisie. Finanțarea Biziday în perioada septembrie 2013 – iunie 2014 a fost asigurată în principal de Petrom – OMV.

Din dosar reiese că cei doi s-ar fi certat la mediere și că Moise Guran ar fi declarat "Doamna Gheorghe m-a scuipat părăsind negocierile". Contactat de B1.ro, Moise Guran a spus că nu vrea să comenteze acest lucru si mai ales faptul că ar fi fost scuipat.

Acolo, nu este vorba despre o datorie, e vorba despre niste relații contractuale, pe care le-am negociat, e un proces comercial.
Doamna nu mai lucra la TVR în acea perioadă. Nu se suprapune perioada în care doamna a contractat cu perioada în care era director la TVR. Din contra, am fost prejudiciat pentru că anumite lucruri le-a băgat pe post tocmai că le avea înainte.
Asta am reproșat, asta se află și la dosar, din cauza asta nu am vrut să-I plătesc toți banii, ci doar o parte dintre ei.
Am făcut apel imediat după pronunțarea sentinței, adică în ianuarie, iar acea sentință nu este definitivă, e o sentință comercială, nu mă judec eu, ci se judecă firma Biziday Consulting SRL. Nu e un proces al meu
", a declarat Moise Guran pentru B1.ro.

Contactată de redacția B1.ro, Anca Gheorghe nu a vrut să comenteze subiectul.