De ce COVID-19 se răspândește cel mai mult la evenimente private și între prieteni. Valeriu Gheorghiță: Există un risc de răspânire de la o persoană la alta

De ce COVID-19 se răspândește cel mai mult la evenimente private și între prieteni. Valeriu Gheorghiță: Există un risc de răspânire de la o persoană la alta
Foto: Foto: Hepta - Abaca Press / Utrecht Robin/ABACAPRESS.C

Noul coronavirus se răspândește cel mai mult la petreceri și în timpul reuniunilor mari de familie, dar mai ales la evenimentele private precum nunți sau botezuri, arată un studiu citat de Digi24. Mai mult decât atât, anchetele epidemiologice din România au dus la concluzia că una dintre sursele de răspândire a SARS-CoV-2, sunt evenimentele private.

La rândul său, premierul Ludovic Orban a susținut faptul că evenimentele private, de tip petrecere, precum nunți sau botezuri. Specialiștii au explicat cum se poate întâmpla acest lucru, și de ce chefurile de familie sau cu prietenii se pot transforma într-un focar de COVID-19.

Măsurile sanitare, greu de respectat la petrecerile private

Una dintre explicațiile aduse de către medicul Valeriu Gheorghiță, de la Spitalul Militar din București, este faptul că regulile sanitare sunt mult mai greu de respectat în timpul petrecerilor private. Mai mult decât atât, el adaugă că există o tendință de nerespectare a măsurilor atunci când oamenii se întâlnesc în grupuri de prieteni sau cu ceilalți membrii ai familiei.

Este cu siguranță unul dintre factorii care contribuie la răspândirea acestui virus, în mediul familial și în special la anumite petreceri desfășurate în mediul privat, unde este foarte greu să intervii din punctul de vedere al măsurilor de control. Există o tendință de a nu respecta măsurile de protecție atunci când ne întâlnim în grupuri de persoane pe care le cunoaștem, cu care obișnuim să ne vedem periodic, cu diverse ocazii, și bineînțeles că cu această ocazie există acest risc de răspânire a infecției de la o persoană la alta, cu atât mai mult acolo unde avem o răspândire comunitară accelerată”, a explicat el pentru sursa citată mai sus.

Responsabilitatea individuală, unul dintre ajutoarele de bază

Medicul Gheorghiță susține că responsabilitatea individuală rămâne unul dintre cele mai importante aspecte în combaterea pandemiei. Pentru autorități este mai dificil să intervină în cazul petrecerilor private necontrolate, unde mesenii uită de măsurile de protecție, iar în acel moment intervine responsabilitate invitaților să respecte distanța recomandată și măsurile de igienă.

Cred că, până la urmă, de bază rămâne responsabilitatea individuală atunci când organizăm acest fel de petreceri sau evenimente de orice natură să înțelegem că prin aceste activități putem să contribuim negativ la răspândirea virusului și să facilităm răspândirea virusului în populație, pentru că acele persoane, la rândul lor vor fi contacți cu multe alte persoane după ce pleacă de la acea petrecere. Până la urmă, cred că rămâne nivelul de educație, de responsabilitate, de implicare civică pentru fiecare dintre noi. Va fi foarte greu să vină cineva la ușă să verifice dacă respecți măsurile de prevenție”, a declarat medicul Valeriu Gheorghiță.

Nerespectarea regulilor va conduce la o creștere a numărului de cazuri, afectând fiecare persoană în parte

Medicul atrage atenție persoanelor care sunt încă dornice să păcălească regulile sanitare impuse de autorități. Valeriu Gheorghiță a precizat faptul că nerespectarea regulilor nu va face aleceva decât să conducă la creșterea numărului de cazuri de COVID-19, număr mare ce va afecta pe toată lumea, mai devreme sau mai târziu.

E clar că vorbim de o perioadă de sacrificii pentru toată lumea, dar dacă unii aleg să eludeze aceste reguli și să creadă că păcălesc măsurile de prevenție, se înșală, pentru că, inevitabil, această creștere a numărului de de cazuri se întoarce ca un bumerang și se răsfrânge și asupra lor. Nu putem trăi izolați, trăim într-o societate care funcționează pe baza unor reguli”, a mai adăugat el la Digi24.

Ultima oră
23:57 - Afganistan: Talibanii au ucis patru bărbați şi le-au atârnat cadavrele în public. „Aceasta este pedeapsa pentru răpire”
23:36 - Cristian Tudor Popescu: La congresul PNL a fost reales Klaus Iohannis
23:19 - Marcel Ciolacu: Iohannis nu depășește nivelul de președinte al PNL. Congresul liberalilor, o rușine națională / Condițiile în care PSD va vota moțiunea de cenzură depusă de USR PLUS și AUR
22:56 - Florin Cîțu admite că are nemulțumiri față de unii miniștri / „S-ar putea să fie și profesioniști pentru unele ministere, din afara politicii”
22:40 - CNCAV: 16.734 de persoane, vaccinate anti-COVID-19 în ultima zi. Datele complete
22:23 - Lucian Bode: Nu USR PLUS stabilește premierul pe care-l dă PNL / Ce spune ministrul despre șansele revenirii USR PLUS în coaliția de guvernare (VIDEO)
21:50 - Vaslui: Copil de 5 ani, în stare gravă după ce s-a intoxicat cu o soluţie pentru deparazitarea oilor
21:41 - Dan Vîlceanu: Mai bine guvern minoritar decât o coaliție în care să nu fac absolut nimic / Cum vede ministrul funcționarea unui astfel de guvern fără a fi „ținut în brațe” de PSD (VIDEO)
21:14 - Florin Cîțu: De la 1 ianuarie şi pensii, şi alocaţii, toate cresc. Și salariul minim. Așa trebuie să se obişnuiască românii
20:49 - Rareș Bogdan: Pentru noi, opțiunea numărul 1 e USR PLUS. Cred că liderii USR vor discuta cu noi după congresul lor, căci înainte le va fi greu să recunoscă / Un guvern minoritar nu poate rezolva toate problemele (VIDEO)