De ce nu este discriminare pentru persoanele testate care nu sunt lăsate în restaurante sau baruri. Raed Arafat: „Nu are imunitate, spre deosebire de persoana vaccinată”

De ce nu este discriminare pentru persoanele testate care nu sunt lăsate în restaurante sau baruri. Raed Arafat: Nu are imunitate, spre deosebire de persoana vaccinată
Foto simbol: Pixabay

Secretarul de stat, Raed Arafat, a explicat luni seara de ce nu este discriminare ca persoanele care prezintă un test privind COVID-19 nu trebuie să fie lăsate în restaurante, la fel ca persoanele vaccinate, deși beneficiază la rândul lor de certificatul verde. Potrivit acestuia, riscul de infecție pentru persoanele testate care sunt negative în momentul testării este unul foarte mare:

„Șansa să te infectezi dacă ești vaccinat este de cinci ori mai mică. Persoanele vaccinate trecute prin boală au imunitate, șansa să transmită, chiar dacă se infectează, au șansa de 11 ori mai mică să nu ajungă la ATI, să nu aibă probleme grave. Testatul, la momentul testării el este negativ, nefiind vaccinat, nefiind trecut prin boală, testatul este un vehicul bun și să se infecteze, și să ajungă la ATI.

Riscăm până la o limită, nu riscăm maxim, nu riscăm totul. Cei care sunt vaccinați, trecuți prin boală, care sunt imuni, intră acolo sunt într-o zonă de risc dar asupra lor riscul este limitat. Intră unul testat, dacă se infectează poate că testul are de două zile și în a treia zi este pozitiv deja, rezultatul este altul, pentru că este fără imunitate. Testatul, doar la momentul testului a fost negativ, nu însemnă că și la a treia zi este negativ”, a declarat Raed Arafat.