O tânără jurnalistă freelancer din România, Georgiana Boca, care locuiește de patru ani în Londra a scris pentru matador.com un decalog cu zece obiceiuri tipic românești la care a renunțat după ce s-a mutat în Anglia.
Articolul original, scris pentru unul dintre cele mai importante portaluri independente de turism din lume, se numește „10 Romanian habits I lost when I moved to London„.
Redăm mai jos cele 10 obiceiuri pur românești la care tânăra jurnalistă a renunțat după ce s-a mutat la Londra.
1. Să-mi pese de părerea oamenilor din jur atunci când port o conversație
România obişnuiam să vorbesc mereu cu grijă. Libertatea de exprimare este, cu siguranţă, un beneficiu de care profit din plin aici (n.r. Londra).
2. Să păstrez toate pungile de plastic, borcanele și sticlele
Fiecare magazin (n.r din Londra) îţi înmânează la plecare o sacoşă gratis, motiv pentru care nu este nevoie să-mi amintesc la ieşirea din casă să iau cu mine o punguţă, pentru că „nu se ştie” ce-aş putea găsi de cumpărat pe drum.
3. De ziua mea, eu dau de băut
De ziua mea îmi închiriez un loc drăguţ, aleg un DJ pe placul meu şi toată lumea care vine la petrecere îşi plăteşte băutura.
4. Duminicile sunt rezervate prânzurilor nesfârșite cu familia
O duminică englezească este dedicată mai mult dormitului, apoi se merge şi se mănâncă ceva uşor într-o cafenea drăguţă, timp în care se lecturează Sunday Times.
5. În oraș se mănâncă doar cu ocazii speciale
Londra nu-mi lasă timp să mai gătesc, aşa că a devenit o rutină să mănânc la restaurant. Preţul este convenabil aici. Las restaurantele de fiţe pentru ocazii speciale şi caut locuri mai puţin scumpe situate în zone elegante pentru când cineva îmi vine în vizită.
6. Când comand o cafea, primesc exact o cafea
Şi, de obicei, în România, cafeaua este de un singur tip: normală, nimic special. În Londra, sortimente de tip Starbucks se găsesc în fiecare cafenea, la fel ca şi în casele londonezilor de rând.
7. Când invitatul îți spune “nu” atunci când îl servești cu mâncare și băutură, tu interpretezi răspunsul drept un “da” sigur
Să ai oaspeţi în Londra este, însă, un lucru rar. Şi când se întâmplă, ştii că vor veni şi prepari ceva. Ei se aşteaptă la asta, este şi motivul pentru care vin. Este foarte simplu aici. Nimeni nu vine neanunţat şi, dacă cineva spune că nu doreşte nimic, te bucuri că tocmai ţi-ai asigurat prânzul pentru a doua zi.
8. Să petrec până se crapă de ziuă
Viaţa de noapte în Londra înseamnă să bei de la 9.00 seara până la 2.00 dimineaţa într-un pub sau club din zona centrală. Sunt maxim trei oameni implicaţi şi, când vine vremea să se plece acasă, toată lumea o apucă pe un drum diferit, cu autobuzul sau UBER. Românilor, pe de altă parte, le place să petreacă până la 6.00 dimineaţa.
9. Să port o mulțime de haine iarna
Dacă un român este văzut iarna pe stradă fără ceva pe cap şi fular, este catalogat automat drept nebun. Aici nimănui nu-i pasă cum te îmbraci. Poţi să mergi la alimentara de pe colţ în pijamale şi nimeni nu va rosti un cuvânt.
10. Când pleci în călătorie, cel puțin trei oameni te însoțesc la autobuz, tren sau la aeroport ca să-și ia rămas bun
De cele mai multe ori se lasă şi cu râuri cu lacrimi şi trăieşti cu senzaţia că pleci pentru totdeauna. Londra ştie că te vei întoarce mereu, aşa că nu este nevoie de lacrimi. Eşti suficient de mare să ştii drumul şi singur/ă, plus că mai ai şi smartphone-ul, pentru numele lui Dumnezeu!