Deputatul PDL Dan Păsat a fost trimis în judecată de DNA

Deputatul PDL Dan Păsat a fost trimis în judecată de DNA
Foto: evz.ro

Deputatul PDL Dan Păsat a fost trimis în judecată, vineri, de Direcția Națională Anticorupție pentru mai multe infracțiuni, printre care și șantaj, arată un comunicat de presă DNA.

Astfel, deputatul în Parlamentul României este acuzat pentru trei infracțiuni de șantaj și infracțiunea prev. de art/12 lit. a din Legea 78/2000, șapte acte materiale.

În același dosar au mai fost trimiși în judecată primarul comunei Vărăști, județul Giurgiu, Vasile Preda, pentru mărturie mincinoasă și Marin Constantin, pentru două infracțiuni de șantaj.

Potrivit DNA, în 2009 Dan Păsat, sprijinit de Constantin Marin, i-a amenințat verbal și fizic, în mai multe rânduri, și a exercitat acte de violență asupra unui număr de doi membri ai firmei SC AGRO CLAS SRL Teleorman. Amenințările vizau integritatea fizică a părților vătămate sau a membrilor familiilor acestora. Cei doi membri au fost amenințați cu scopul de a semna un contract de cesiune integrală a lucrărilor de aduncțiune a apei din comuna Vărăști, județul Giurgiu.

Totodată, Păsat, sprijinit tot de Marin Constantin a încercat să îl convingă pe unul din cei doi reprezentanți ai firmei menționate să meargă la sediul primăriri din comuna Toporu și să insiste pe lângă primar în vederea încasării unor sume de bani, 290.000 lei.

De asemenea, în perioada 2009-2010, Păsat a încercat să facă demersuri pe lângă primarii mai multor localități din județul Giurgiu pentru a-i determina să efectueze plăți către firma sa ori să o favorizeze în obținerea unor contracte privind lucrări de interes public.

DNA arată că inculpatul Preda, primar al comunei Vărăști, în momentul în care a fost audiat pe parcursul urmăririi penale în calitate de martor, a făcut afirmații mincionase sau nu a spus tot ce știe cu privire la împrejurările esențiale asupra cărora a fost întrebat.

DNA mai reamintește că a solicitat, în octombrie 2010, Camerei Deputaților încuviințarea reținerii și arestării deputatului Dan Păsat, pentru infracțiunile reținute în sarcina sa, însă la data de 8 februarie, plenul Camerei inferioare a Paralamentului a respins prin vot solicitarea.

Prin urmare, procurorii au dispus măsura obligării de a nu părăsi ţara faţă de inculpaţii PĂSAT DAN şi CONSTANTIN MARIN, prelungită până la data de 11.04.2011, inclusiv.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând inculpaţilor Păsat Dan şi Constantin Marin, în vederea reparării pagubei cauzate prin săvârşirea infracţiunii şi în vederea confiscării speciale, până la concurenţa sumei de 1.836.608,59 lei.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.