Dezbatere despre morții din decembrie 1989: Petre Roman a recunoscut că Institutul înființat de Ion Iliescu „nu a avut toată deschiderea” pentru a prezenta vinovații masacrului (VIDEO)

Dezbatere despre morții din decembrie 1989: Petre Roman a recunoscut că Institutul înființat de Ion Iliescu „nu a avut toată deschiderea pentru a prezenta vinovații masacrului (VIDEO)

Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989 (IRRD), creat de către Ion Iliescu, condus de-a lungul timpului inclusiv de către Gelu Voican Voiculescu, nu a stabilit cine sunt persoanele care au împușcat mii de oameni pe străzi, în urmă cu 32 de ani, după fuga lui Nicolae Ceaușescu.

IRRD-ul a căpătat o imagine negativă de-a lungul timpului, aspect recunoscut de către primul lider de guvern post-comunist, Petre Roman. Astfel, Institutul a ajuns să fie considerat un „scut de protecție” pentru mușamalizarea masacrului din decembrie 1989. Fostul premier, care face parte din noua conducere a Institutului, a precizat că IRRD-ul nu și-a făcut treaba așa cum ar fi trebuit.

„Nu pot să afirm că Ion Iliescu, în calitate de președinte al Institutului Revoluției Române, a decis să ascundă tot ceea ce nu-i convenea. Este însă un fapt, că Institutul a desfășurat o cercetare foarte parțială, nu a avut toată deschiderea. Andrei Ursu v-a prezentat niște lucruri care există de mult vreme, dar la care nu ne-am gândit vreodată să le cercetăm. 

Este un fapt că de la un punct încolo credibilitatea Institutului a scăzut dramatic. Asta e percepția”, a declarat Petre Roman, într-o conferință de presă, susținută miercuri, 22 decembrie 2021.

Fiul dizidentului Gheorghe Ursu: „Nicolae Ceaușescu era obsedat că o revoltă populară la care s-ar fi aliat Armata”

Andrei Ursu, fiul dizidentului anticomunist Gheorghe Ursu, care a devenit director științific al IRRD, a început cercetările pentru aflarea adevărului.

„Suntem într-un moment cheie. În urmă cu 32 de ani, Nicolae Ceaușescu fugea de pe acoperișul CC-ului, se îndrepta, dacă nu cumva ajunsese la Snagov. Era încă păzit de aghiotanții lui, maiorii de securitate Raț și Rusu. Pregătea ceea ce noi am determinat că era, lupta de rezistență a Securității pe teritoriul vremelnic ocupat de inamic, un plan pe care Ceaușescu îl avea de câțiva ani.

Era obsedat că o revoltă populară la care s-ar fi aliat Armata, l-ar fi putut da jos de la putere. Acesta este sensul luptelor de gherilă urbană, atacurilor diversionist-teroriste care s-au petrecut între 22 decembrie și 25 decembrie. Aceasta este ipoteza noastră științifică, bazată pe probele pe care le-am adunat până acum. 

Revoluția română a fost puternic mistificată în ultimii 30 de ani (…) Că au fost ruși, că au fost unguri, că au fost la Timișoara huligani, că au fost legionari sau că s-au împușcat între ei ca proștii, Armata (…) Noua echipă de cercetare va merge să studieze mii de dosare”, a declarat Ursu, în cadrul aceluiași eveniment.

După mai bine de trei decenii de la evenimentele din 1989, Dosarul Revoluției bate pasul pe loc. În noiembrie 2021, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a decis restituirea la Parchetul Militar a dosarului Revoluţiei, în care fostul preşedinte Ion Iliescu şi fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu sunt acuzaţi de săvârşirea unor infracţiuni contra umanităţii. Decizia instanţei este definitivă.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:03 - Vasile Dîncu: În Europa, la nivelul întregii echipe NATO, există un deficit în ceea ce privește înzestrarea militară / Ne îngrijorează prezența Rusiei pe Insula Șerpilor
00:03 - Marea Britanie oferă vaccinul împotriva variolei pe măsură ce cazurile de variola maimuței se răspândesc rapid în țările europene
23:47 - Cristian Diaconescu: Trebuie să mai existe pe verticala de decizie la Moscova persoane cu care să se poată dialoga. S-a creat mentalul că totul se închide la Putin, dar e o autocrație cu un establishment politic uriaș (VIDEO)
23:29 - Liderul PSD, Marcel Ciolacu, despre performanțele economiei României la nivel european: „Guvernul va trebui să vină cu un nou pachet pentru a echilibra lucrurile”
23:28 - Ministerul de Externe ucrainean despre ignoranța Kremlinului: „Rusia a ales război, nu negocieri”
23:10 - Româncele și-au aflat adversarele din primul tur de la Roland Garros. Pe cine vor înfrunta Simona Halep și celelalte „tricolore” de pe tabloul principal de la Paris
23:02 - Fiona Hill, fosta consilieră a președintelui Trump: „Putin va găsi o modalitate de a-și îndeplini în continuare obiectivele din război/ El trăiește într-o bulă”
22:50 - Adela Popescu a dezvăluit care a fost cel mai stânjenitor moment din viața ei: „Mi-a făcut bine ca am rezistat cu brio”
22:42 - Momente controversate și la finala Cupei. Suporterii lui Sepsi Sfântu Gheorghe s-au întors cu spatele la intonarea imnului României, iar apoi au scandat „Ungaria, Ungaria” (FOTO)
22:25 - Sepsi Sfântu Gheorghe a câștigat în premieră Cupa României. Victorie la pas în finala cu FC Voluntari