Din ce în ce mai mulți delfini din Marea Neagră sunt afectectați de un virus letal

Din ce în ce mai mulți delfini din Marea Neagră sunt afectectați de un virus letal
Mii de delfini ucisi de sonarele rusesti Sursă foto: Hepta - Zuma Press / PPI

Un virus afectează acum din ce în ce mai multe viețuitoare marine. Potrivit specialiștilor, afecțiunea nu se poate răspândi la oameni.

Mobilivirusul este un virus fatal care se răspândește rapid mai ales primăvara, în perioada de migrație a animalelor, informează Digi24.

Un virus letal atacă delfinii din Marea Neagră

Biologii marini anunță că unii dintre delfinii morți, aduși de valuri la mal, prezintă semnele unui virus mortal, care se transmite foarte ușor la mamiferele marine.

Generează o boală, o viroză care practic, pe lângă infecția respiratorie acută poate genera și encefalită, practic sunt pusee de febră de înalt grad, peste 80% din cazuri prezintă aceste pusee și în același timp acest virus lovește și în sistemul imunitar”, a declarat Răzvan Popescu Mirceni, biolog marin.

Specialiștii trebuie să recolteze probe la scurt timp de la deces pentru a putea identifica virusul. Un laborator din Franța a confirmat până acum moartea a doi delfini din cauza acestui virus.

Am avut foarte multe cazuri de delfini la care am suspicionat acest virus dar nu a putut fi izolat de către Institutul de Biologie și Sănătatea Animalelor de la București”, a transmis Adrian Bîlbă, medic veterinar.

Mult peste media anuală, întrecând chiar și, ca număr de exemplare în perioada asta numărul din 2012 care este înregistrat ca fiind cu cele mai multe cazuri de eșuări: 177”, a spus Marian Paiu, director ONG.

De la începutul anului, 152 de delfini au fost găsiți eșuați pe malul românesc.

O parte din ele s-au găsit între Sulina și Sf Gheorghe în zona Deltei Dunării. Multe exemplare se găsesc între Năvodari și Constanța și în zona Eforie. .Eforie Sud, Eforie Nord. Și la fel avem câteva exemplare în partea de sud a litoralului”, a declarat Costin Timofte, biolog.

Potrivit unui biolog ucrainean, 3.000 de delfini din Marea Neagră au murit din cauza războiului declanșat de Rusia.

Urmăriți B1TV.ro și pe